Visszavont magyar díj Bukarestben!

Bukarest – A bukaresti George Enescu Fesztivál rendezői visszavonták Megyeri Krisztina Párizsban élő magyar zeneszerző hétezer eurós díját, amelyet a legjobb kamarazenének járó zeneszerzői díj kategóriában kapott meg két héttel korábban.

A fesztivál rendezői a díj visszavonását azzal indokolták, hogy a Megyeri által komponált kamaradarab (Le Jardin Étranger, Az idegen kert) 2003-ban már egyszer kapott díjat, épp az Enescu Fesztiválon. Sőt, a szerző Párizsban is eljátszotta már nagyközönség előtt. A verseny szabályzata szerint pedig ez kizáró ok lett volna, csak későn vették észre, hogy ugyanarról a műről van szó.

A zsűri egyik tagja, Octavian Nemescu a lapnak elmondta: úgy tudja, hogy egy szemfüles tévészerkesztő hívta fel a zsűri elnökének a figyelmét arra, hogy a díjnyertes zenedarab nem felel meg a kritériumoknak. A Romániai Zeneszerzők Szövetségének jegyzőkönyve alapján kiderült, hogy a visszavonásról szóló döntés már szeptember 14-én megszületett, de nyilvánosságra csak 18-án került, mégpedig a NewsIn hírügynökség által. Nem világos, hogy miért kellett ezzel négy napot várni.

A jegyzőkönyv egy másik okot is említ, amiért a zeneművet kivonták a versenyből: a darab hossza minimum tíz perc kell hogy legyen, Megyeri szerzeménye pedig néhány másodperccel rövidebb ennél. Magát az érintettet csütörtökig még nem értesítették a döntésről. A díj visszavonásának hírét Mihai Constantinescunak, az Artexim (Koncertszervező Ügynökség) igazgatójának kellett volnia közölnie a zeneszerzővel. A lap kérdésére, hogy ez eddig miért nem történt meg, Constantinescu azt nyilatkozta: mivel kényes kérdésről van szó, nem siette el az értesítést. Meg akarja várni – mondta -, hogy az ügy körülményei teljesen tisztázódjanak, annál is inkább, mert már hallott olyan hangokat, hogy a díjat nacionalista megfontolásból vonták vissza, tekintettel Megyeri magyar nemzetiségére.