Visszavont gyógyszerek

Visszavont gyógyszerek
Két tételnyi Vigantolt viszavontak a piacról. A csecsmőknek adható rahitizmus (angol-kór) megelőző szereket – a D3 vitamint tartalmazó Flor-Vigantoletten és Vigantoletten – vonták ki a forgalomból.

A kivonás okaként a Gyógyszerek Országos Ügynökségének képviselői a gyógyszerekben található összetevők egyikének a megengedettnél alacsonyabb koncentrációját jelölték meg. Az Európai Unió gyógyszerekre vonatkozó normái egyértelműen leszögezik, hogy amennyiben bármilyen probléma merült fel a gyógyszerek tartalmával kapcsolatban, akkor az illető készítményt azonnal ki kell vonni a forgalomból.

A fent nevezett gyógyszereket forgalmazó cég amellett döntött, hogy visszavonja a forgalomból a gyógyszereket, amelyek szavatossági ideje 2009 és 2010. Az ügynökség munkatársai hangsúlyozzák, hogy ez az eset még nem ok a pánikra. Folyamatosan ellenőrzik a minőséget, és amennyiben egy forgalmazó vagy gyártó cégnél hasonló problémára bukkannak, akkor fokozott figyelemmel ksérik, sőt, a cégek maguk segítenek ebben, hiszen az ő – jól megfontolt – érdekük is annak tisztázása, hogy csak egy elszigetelt problémáról van szó.