Visszavonják a legtöbb jóváhagyást

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Megkapta a Bihar megyei Tanfelügyelőség a szaktárca ellenőrzési testületének a jelentését a líceumi felvételikkel kapcsolatos szabálytalanságokat illetően. Értesítik az érintetteket.

Mint arról már beszámoltunk, a nevelésügyi minisztérium azt konstatálta, hogy négy megyében, többek között Biharban is különösen sok esetben hagyták jóvá a kilencedikesek áthelyezésére vonatkozó kérvényeket, úgynevezett speciális esetek okán. Az utóbbi hetek folyamán ellenőrzések zajlottak, s ezek nyomán – amint az a Bihar megyei Tanfelügyelőség lapunkhoz továbbított közleményéből kiderül – a minisztérium ellenőrzési testületének döntése szerint a 189 jóváhagyott áthelyezésből 144-et vissza kell vonnia a megyei tanfelügyelőségnek.

Esetek

Amint Novac-Iuhas Alin Bihar megyei főtanfelügyelőtől megtudtuk, összesen 236 olyan kérvény volt, melyekben kilencedikesek áthelyezését igényelték a szülők, speciális helyzetekre hivatkozva. Egyes esetekben vidéki diákok a számítógépes elosztást követően általuk nehezen megközelíthető települések középiskoláiba jutottak be, s erre hivatkozva kérték az áthelyezésüket. Vagy testvérek esetében, akik az általános iskola alatt ugyanbba az osztályba jártak, igényelték a szülők azt, hogy a kilencediket is ugyanott folytathassák. Viszont – tette hozzá a főtanfelügyelő – az elbíráláskor figyelembe kellett volna venni, hogy az érintett diák átlaga nem lehet kisebb az adott osztály legkisebb „bejutó” átlagánál, ugyanakkor az adott osztály összlétszáma nem haladhatja meg a harmincat. Úgy tűnik, 144 esetben ezeket a feltételeket figyelmen kívül hagyták a kérelmek elbírálói.

Értesítik őket

Az érintett diákok abban a tanintézetben, illetve osztályban fogják elkezdeni tanulmányaikat ősztől, ahová a számítógépes elosztás nyomán kerültek, mondta a főtanfelügyelő. Épp a napokban zajlik a diákok, illetve a tanintézetek értesítése. Nagyon szűkös az idő, tette hozzá, hiszen pár napon belül mindenkinek pontosan tudnia kell, hol kezdi el a középiskolát. Újabb áthelyezési kérvényt egyelőre nem nyújthatnak be, tudatta Novac-Iuhas Alin, csupán majd a második szemeszterre vonatkozóan.
Amint a tanfelügyelőség közleményéből kiderül, a minisztérium testületének döntése alapján megyei szinten egy ellenőrző bizottság alakul, melynek az lesz a szerepe, hogy megállapítsa kik a hibásak mindezért, majd meg fogják hozni a szükséges törvényes döntéseket velük kapcsolatban.
Bihar megyén kívül Suceava, Prahova és Brăila megyékben alakult ki hasonló helyzet, Suceavában például 523 áthelyezési kérvény közül 326-ot bírált el kedvezően a megyei tanfelügyelőség, Prahovában pedig 264 kérvény közül 252-őt hagytak jóvá.

Neumann Andrea