Visszautasították a szakszervezeti vádakat

Visszautasították a szakszervezeti vádakat
Nagyvárad- Szerdán a megyeházán sajtótájékoztatót tartott Radu Ţîrle tanácselnök és Carmen Soltănel, az önkormányzat jegyzője, melyen többek közt visszautasították a szakszervezeti vezető vádjait.

 

 

Négy témát érintett Radu Ţîrle megyei tanácselnök szerdai tájékoztatóján. Először arról számolt be: hétfőn Bukarestbe utazott, ahol tárgyalásokat folytatott az illetékes minisztériumok képviselőivel a váradi repülőtér korszerűsítéséről, és megtudta, hogy az Európai Bizottság audithatósága ragaszkodik ahhoz, hogy a 10 millió eurónál nagyobb értékű, uniós finanszírozású projektek esetében a dossziék a műszaki dokumentációkon kívül a kivitelezés részleteit is tartalmazzák. Ennek megfelelően arra kérte azt a céget, mely elkészítette a kifutópálya modernizálásának tervét: két héten belül pótolja a hiányosságot, hogy a hónap végi tanácsülésen szavazni lehessen erről is. Ugyanakkor a szállításügyi minisztérium illetékesei afelől biztosították őt, hogy miután mindez megtörtént, két héten belül aláírhatják a finanszírozási szerződést. A szaktárca egy jó hírrel is szolgált a Bihar megyei lakosok számára: mint kiderült, március 23-án átadják a terepet annak a vállalkozásnak, mely felújítja majd a Nagyvárad-Belényes közötti útszakaszt. Folyamatban van a tendereztetése a Belényes-Vaskohsziklás közötti útszakasz korszerűsítésének is, így úgy tünik, hogy az idén a DN 76-os országút megyei szakaszának jelentős része rendbe lesz téve. Ezzel párhuzamosan hét kisebb útszakaszon is dolgoznak a megyében, a költségvetésből beruházási összegeket utaltak ki ezen célra.

 

Múzeumügy

 

A régóta húzódó múzeumüggyel kapcsolatban Radu Ţîrle arra hívta fel a figyelmet: a büdzséből 2,5 millió lejt különítettek el a munkálatokra, és elrendelte egy 11 fős szakbizottság felállítását, mely azzal foglalkozik, hogy a több éve nem működő laboratórium dotációs tárgyai közül miről mondjanak le. Megitélésében a kiutalt összegnek köszönhetően az idén nyáron befejeződhet az új székhely rendbetétele, ezért nyilvánosan arra szólította fel Beniamin Rust, a Selina cég vezetőjét, hogy folytassák a megkezdett munkát. Szerinte a kifizetések naprakészek, a Megyei Tanács jóhiszeműen viselkedik az ügyben, a beruházás lezárása pedig nem csupán helyi, hanem nemzeti érdek. Azt igérte: ha két héten belül nem kezdenek el újra dolgozni a múzeumnál, akkor az elmúlt évek ezzel kapcsolatos történéseiről értesíteni fogja Románia miniszterelnökét, arra kérve őt, hogy az általa kijelölt ellenőrzőtestület szálljon ki a helyszínre és mondja meg, hogy mi a teendő.

 

Bérezés

 

A sajtóértekezlet második felében a Megyei Tanács vezetése és a Kiss Judit szakszervezeti vezető közötti konfliktusról esett szó. Radu Ţîrle, és a mellette ülő Carmen Soltănel önkormányzati jegyző, illetve az intézmény jogi osztályának négy képviselője (akikről később kiderült, hogy múlt pénteken kiléptek a szakszervezetből) egyöntetűen azt állították, nem igaz, hogy inkompetensek lennének a feladatuk ellátására, sőt priorítást jelent számukra a törvényes előírásoknak megfelelő bérezés. Meglátásukban őket semmilyen felelősség sem terheli azért, hogy a különböző megvonások miatt rendkivül alacsony, számos esetben még a garantált minimálbért sem éri el a hivatal több alkalmazottjának a havi fizetése. A jegyzőnő például a különböző törvényekre hivatkozott, és azt mondta, hogy az egyik típusú bérpótlék megvonása (spor de dispozitiv) esetében jogerős döntést hozott az Állami Számvevőszék, melyet nem lehet megfellebbezni, mert a Legfelsőbb Itélő- és Semmisítőszék nem illetékes az ügyben. Azt is megjegyezte, hogy a bírósági tárgyalások zömére egyedült járt, a szakszervezet egyetlen tagja sem tartotta fontosnak, hogy elkisérje őt. Elhangzott még, hogy a kollektív munkaszerződésnek 2012. március 1-jétől nincsenek jogi hatásai és a Fórum szakszervezettől senki sem kérte a munkáltatótól, hogy kezdjenek el ezzel kapcsolatos tárgyalásokat. Carmen Soltănel azt is állította ugyanakkor, hogy 2010 júniusában Kiss Judit a szakszervezeti tagok nevében vállalta, hogy az aláírástól számítva visszafizetik a munkáltatónak a munkaegészségügyi bérpótlékot, amennyiben a bíróság úgy döntött, hogy ezek folyósítását fel kell függeszteni.

 

Bűncselekmény

 

A maga részéről Radu Ţîrle tagadta, hogy valaha is nyomást gyakorolt volna Kiss Juditra, szerinte ő minden alkalmazottja iránt nyitottan viselkedik, bárki bemehet hozzá, odafigyel a tisztviselőkre, mert tiszteli őket és a munkájukat. Úgy fogalmazott: neki sem tetszett a bérpótlék megvonása, de ha nem tesz így, akkor bűncselekményt követett volna el. A jegyzőnő ugyan elismerte, hogy vannak olyan alkalmazottak, akiknek a havi bére nem éri el a 200 lejt, de szerinte ez annak tudható be, hogy külön kölcsönt vettek fel (CAR) és levonják a részleteket.

 

Ciucur Losonczi Antonius