Visszautasította a Ioan Mang vádjait

Akt.:
Ioan Mang megyei tanácsi alelnök a pénteki sajtótájékoztatón
Ioan Mang megyei tanácsi alelnök a pénteki sajtótájékoztatón
A liberális pártiak által a legutóbbi sajtótájékoztatón elmondottakat cáfolta pénteki sajtótájékoztatóján Ioan Mang, a PSD megyei elnöke, a Bihar megyei Tanács alelnöke.

Úgy tűnik, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal újabban mások költségvetésével törődik a sajátja helyett – mondta múlt heti sajtótájékoztatóján Ioan Mang, utalva az Ilie Bolojan és Ionel Avrigeanu által a napokban tartott sajtótájékoztatón elhangzottakra. Mint elmondta, ellentétben azzal, ami az említett eseményen elhangzott, a megye jövedelme nem csökkent, a költségvetés tavaly 427, az idén pedig 431 millió lej volt, s ez az összeg még csak is nem tartalmazza a megyei tanácsnak alárendelt intézmények fenntartására szükséges összegeket. A polgármesteri hivatal ugyan 980 millió lejes városi költségvetést említ, azonban ez többek között a kórházak pénzét is tartalmazza, s ha az alárendelt intézményeknek járó összegeket levonjuk, nagyjából azonos összeget kapunk a megye költségvetésével, mondta Ioan Mang.

Nem csökkent

Az sem igaz, mondta Mang, hogy lényegesen nőttek a megyei tanács működését biztosító összegek, a növekedés mindössze 7%-os, miközben a fizetések 20%-kal nőttek. Az pedig, hogy a beruházásokra kevesebb jut, „a PNL elnökének és a PNL-frakcióvezetőjének a félretájékoztató hazugsága” – ugyanis tavaly 69,4, az idén pedig 95,8 millió a beruházásokra szánt összeg, hangzott el, azaz 38 százalékos növekedés történt, s nem húsz százalékos csökkenés, amint az napvilágra került. Ez az összeg egyúttal 100 millió lejjel több is lehetne, ha a teljes rendelkezésükre álló pénzt felhasználnák, tette hozzá. „1990 óta az idei a legnagyobb beruházási költségvetés!” – jelentette ki Mang.

Kultúra

Az a vád is elhangzott, hogy a megyei tanács a kultúrára „szórja el” a pénzt – nos, ebben van némi igazság, főleg, hogy „Bolojan egy banit sem költ kultúrára, ugyanis az összes kulturális intézmény, a színházak, a filharmónia, a könyvtár, a múzeum, mind a megyéhez tartozik, holott a legtöbb látogató a váradi lakosok közül kerül ki” – mondta Ioan Mang. Valóban, a filharmónia egy nagyobb összeget kapott, mivel ebből felújítják az épülettestet és a tetőt, továbbá mozgáskorlátozottaknak való feljárót létesítenek. Igaz, hogy a Várad folyóirat több pénzt kapott, mint a Familia, de ennek az az oka, hogy egy határon átnyúló projekt keretében egy művelődési központ épül, s bár a költségek a Várad folyóiratnál szerepelnek, valójában mint a két folyóirat szerkesztősége használni fogja. Hasonlóképpen, több pénzt állapítottak meg a Szigligeti Színház, mint a Mária Királyné társulat javára, de ez is egy olyan projekt miatt történt, melyben a magyar társulat van feltüntetve, de mindkettőnek a hasznára válik, ugyanis a színház felújításáról van szó. A színház tetőszerkezetét is fel kell újítani, ezt a munkálatot ugyan a megyei tanács fizette ki, de a polgármesteri hivatal végeztette el és gyenge minőségűnek bizonyult, „akárcsak a Gomba, a városközpont, illetve a Sas-palota esetében” – hangzott el. „Valójában még többet szeretnénk kultúrára költeni, hiszen régióközpont vagyunk, s az embereknek nem csak hidakra és parkolókra, hanem kultúrára is szükségük van”.

Vádak

Egy másik vád az volt, hogy túl kevés összeget szánnak útjavításokra – valójában arról van szó, hogy nálunk a versenytárgyalások elhúzódhatnak, s ebben az esetben fölöslegesek lennének a nagy összegek, de ha minden jól halad, akkor kiegészítik az erre szánt összegeket. A megyei tanács alelnöke egyúttal visszautasította azt a vádat, miszerint nem adnak pénzt a liberális párti polgármesterek által vezetett településeknek. Ez pont a liberális pártiakra jellemző, „nyolc évig voltak a tanács élén és ez alatt egyetlen ellenzéki polgármester sem kapott egy lejt sem” – mondta Mang. Viszont 2017 óta, folytatta, a PSD, az ALDE és az RMDSZ 60 milliárd régi lejt osztott ki a liberális pártiak által vezetett települések számára. A települések számára kiosztott összegeket főként a tartozások, illetve a projektekre való önköltségi rész alapján határozzák meg és nem politikai alapon, mondta Mang. Hazugság, hogy azért nem jelennek meg a liberális pártiak a megyei tanács ülésein, mert „látták a tervezetben, hogy a liberális pártiaknak nem jut pénz”, hiszen valójában még nincs is egy ilyen tervezet.

Összesítés

Összegzésképp a következőket hangsúlyozta ki Ioan Mang: a PNL-párti tanácsosoknak azért kellene részt venniük a megyei tanácsi üléseken, mert ezért szavazták meg őket a Bihar megyei lakosok és mert csak itt dönthetnek a megye fejlesztési projektjeiről, ez törvény szerinti kötelességük és nem „szeszély” kérdése. A politikai együttműködés nem zsarolás, a PNL-párti tanácsosok viszont egy hónapja próbálják zsarolni a megyei tanács vezetőit, így „működnének együtt”, azonban a PSD, az ALDE és az RMDSZ semmilyen protokollumot nem fog aláírni ennek nyomán. A valós oka a PNL legutóbbi, testületi távolmaradásának a tanácsülésről pedig az, hogy legalább egy tanácsosuk síelni utazott, így nem lehettek volna teljes létszámban és másként nem akadályozhatták volna meg Adrian Szatmári tanácsos beiktatását.

Neumann Andrea