Visszatértek a filmes esték Váradra

Fotó: Facebook/Oradea Summer Film
Fotó: Facebook/Oradea Summer Film
Idén is megszervezik az Oradea Summer Film elnevezésű programot a bihari megyeszékhelyen.

A szabadtéri vetítéseket étel- és italstandokkal kiegészített helyszínen tartják a várban, augusztus 2. és 26. között. Az elmúlt hétvégét a hazai filmeknek szentelték a szervezők, A román film centenáriuma elnevezésű karaván „vert tanyát” ugyanis a várban, a váradi önkormányzat és a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) támogatásával. A vetítések minden nap 21 órakor kezdődtek, és olyan filmeket lehetett megtekinteni, mint a Lăzărescu úr halála (2005), a Nicolae Ceaușescu önéletrajza (2010), illetve a Reconstituirea (1971).

A folytatás

A szervezők közlése szerint idén külön figyeltek arra, hogy nagyobb filmfesztiválokon nevet szerzett alkotásokat hozzanak el, így Cannes-ban, Berlinben, Rotterdamban, Torontóban, vagy épp a Sundance-en elismert alkotásokat vetítenek, de Oscar-díjasakat is. A zenei fellépők hétvégenként állnak színpadra: fellép a Taraf de Caliu, a Sagittarius Kvintet és Dj Danaga. Újdonság, hogy a fesztivál ideje alatt szerdánként 3–12 éves gyerekeknek szóló vetítések is lesznek. A program során témakörökbe csoportosították az alkotásokat, a román film centenáriuma mellett augusztus 9–12. között a kelet-európai filmeket, 16–19. között általában az európai filmet, 23–26. között a világ filmtermését ünneplik.

Mi, mikor?

Ami a konkrét programot illeti, 11-én 20 órától zenél a Taraf de Caliu, 18-án 20 órától a Sagittarius, 25-én 19 órától pedig Dj Danaga. A vetítések mindig 21 órakor kezdődnek, a program a következő: augusztus 8-án Moomins on The Riviera, 9-én The Distant Barking of Dogs, 10-én The Other Side of Everything, 11-én The Good Postman, 12-én Testről és lélekről, 15-én Ted Sieger’s Molly Monster, 16-án The Square, 17-én Ciambra, 18-án The Nothing Factory, 19-én The Guilty, 22-én Pin & Pom: The Big Adventure, 23-án Until the Birds Return, 24-én The Reports on Sara and Saleem, 25-én The Heiresses és 26-án The Next Guardian. További információk és program az esemény Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/oradeasummerfilm/