Visszatért a tél, és gondokat hozott

Az időjárás miatt megemelkedett térségünkben is több folyó vízszintje, tudatta a Körösök Vízügyi Igazgatósága
Az időjárás miatt megemelkedett térségünkben is több folyó vízszintje, tudatta a Körösök Vízügyi Igazgatósága
Problémákat okozott a mi térségünkben is az erőteljesen visszatért tél: egyes helyeken a havazás, hóvihar, máshol az eső és a szél nyomán jelentkeztek gondok.

Vasárnap, akárcsak szombaton hideg, esős, szeles idő volt az ország 32 megyéjében és Bukarestben. A levegő hőmérséklete 10–15 Celsius-fokkal volt kevesebb az ilyenkor megszokottnál, eső, havas eső és havazás még sokfelé kialakulhat ezután is – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által kiadott sárga jelzésű figyelmeztetésből. Moldvában és a Keleti-Kárpátokban jelentős mennyiségű hó hullt, Erdélyben előbb eső esett, majd ez havas esőbe, helyenként havazásba ment át. A lehulló csapadék mennyisége meghaladta a 20–25, helyenként 40 litert négyzetméterenként. A szél megerősödött, sebessége hegyvidéken elérheti az 55–65, helyenként a 70 kilométert óránként. Az ANM szakemberei szerint a hideg idő a hét végéig kitart.

Nehézségek

A rossz időjárás miatt nem tudott landolni szombat este Nagyváradon a Ryanair Milano-Bergamo felől érkező járata. 22.10-kor kellett volna földet érnie, ám a pilóták párszor megkerülték a repteret a géppel, majd úgy döntöttek, nem kockáztatnak, és Temesvár felé vették az irányt. 22.56-kor ott szállt le a R7081/RYR3WT jelzésű járat. Az utasokat buszokkal hozták Váradra. Bihar megye ebben az időszakban sárga esőriasztási jelzés alatt állt, és a szél 50–55 km/h-s erősségű volt. Mint ismert, a Ryanair járatai még közlekednek, csak októberben állítja le ezeket Váradon és más városokban is.

Megnőtt a vízállás

Az időjárás miatt megemelkedett térségünkben is több folyó vízszintje – ezt már a Körösök Vízügyi Igazgatósága közölte vasárnap lapunkkal. A védekezési szintet is meghaladta a vízállás a következő településeken: Bályok, Margitta, Bisztraterebes, Szárszeg. Komolyabb esőzéseket mértek itt: Szárszeg (23,4 l/nm), Bisztraterebes (23,5), Szalárd (25), Margitta (22), Bályok (28,7). Sorin Guler, a vízügy képviselője elmondta: „A legtöbb helyen emelkedik még a vízszint. Külön figyelemmel követjük a Berettyót és a Bisztrát, ahol már narancsszínű árvízriasztási szint van érvényben. Beavatkoztunk szivattyúkkal Érszöllősön és Berettyószéplakon, embereink mindenütt készen állnak újabb akciókra”.

Gondok a vasúton is

Máshol is gondok voltak: a Korona nemzetközi vonat például leállni kényszerült, mert szombatról vasárnapra virradóan Beszterce-Naszód megyében, Nagysajó (Şieu) és Kissajó (Şieuţ) között a viharos szél az elektromos vezetékekre döntött egy fát. Az incidens miatt a Brassó és Budapest között közlekedő Korona Monoron (Monor) várakozott.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,