Visszatérés a normalitáshoz

Visszatérés a normalitáshoz
Három projekt érinti a múzeum új székhelyét- közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor tanácselnök, melyet közösen tartott Ioan Mang alelnökkel és Aurel Chiriac igazgatóval.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke felvezetőjében kifejtette: két stratégiai projekttel jelentkezik Bihar megye, az egyik egészségügyi jellegű, 9 millió euró értékben. A teljes projekt értéke amúgy 13 millió euró volt, de ebből megközelítőleg 4 millió eurót kulturális célra fordítanak, mert az egészségügyi minisztérium arról biztosította a megyei önkormányzatot, hogy a legfontosabb onkológiai felszerelést, vagyis a részecskegyorsítót központi és európai uniós alapokból finanszírozzák, tehát a Bihar Megyei Tanács úgymond mentesíteni tudja magát 4 millió eurótól, és ezt kulturális célokra költheti, vagyis a Körösvidéki Múzeum új székhelyére.

A RO-HU-s egészségügyi projektben érintett lesz egyebek mellett a két hegyimentő központ, Nagyvárad Polgármesteri Hivatala- mivel onkológiai szinten számos eszközbeszerzés történik-, Belényesnek, Nagyszalontának, Élesdnek és Margittának a kórházait szerelik fel egy-egy digitális röntgen géppel és korszerű ekográf készülékkel, valamint szánnak pénzösszeget a Nagyváradi Egyetem orvosi karán nyújtott képzések fejlesztésére is. Ioan Mang, a tanács alelnöke hozzátette: egy bécsi illetékes bizottság már ellenőrizte azt, hogy a körülmények alkalmasak a részecske gyorsítónak, tehát Váradra hozható, és meg lehet hirdetni a közbeszerzési eljárást.

Három projekt

Az említett 4 millió euróból befejezik a múzeum új székhelyének második és harmadik emeletét, és ebbe a projektbe egy magyarországi partnert is bevonnak, ami azt jelenti, hogy Komádiban ezzel egy időben renoválják a kultúrházat.
Pásztor Sándor arról is beszélt, hogy egy másik kulturális jellegű projekt körülbelül 5 millió euró értékű, és arra vonatkozik, hogy a Körösvidéki Múzeum új székhelyének felújítását végleg befejezik, illetve a már körvonalazódó, megnyert Regionális Operatív Program pályázata mellé biztosítják azt az összeget, mellyel átadhatják ezt végérvényesen. Ez a pályázat a speciális eszközök és bútorzat beszerzésére vonatkozik, belső munkálatokra az első emeleten, valamint az épület melletti park, zöldövezet rendbetételére.
Az új székhelyet érintő harmadik projekt pedig 5 millió lej értékű, már folyamatban van a megvalósítása, és arról szól, hogy a Megyei Tanács által biztosított keretből bútorzatot vásárolnak, mely két és fél hónapon belül megtörténik. A Körösvidéki Múzeum új székhelyén egyébként három nyelvűek lesznek a feliratok, és két helyiség az észak-olaszországi Trentino Alto-Adige tartomány bemutatására lesz fenntartva, mely anyag időszakonként frissül.

A múlt

A Körösvidéki Múzeumot 1971-ben nyitották meg ezzel az elnevezéssel, de ezt megelőzően már 1896 óta működött múzeum Váradon. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 2006-ban kapta vissza jogerős ítélettel a Barokk Palotát, melynek következtében az elmúlt években a múzeum fokozaton felszabadított helyiségeket, illetve a Megyei Tanács bérleti díjat fizet. Az új székhelyen, a liberális megyevezetés idején 2010 és 2016 nyara között szüneteltek a munkálatok, változás akkor állt meg, miután az RMDSZ-es Pásztor Sándor lett a tanácselnök. Az új székhely 14 ezer négyzetméter hasznos felületet foglal el, a Körösvidéki Múzeum pedig Románia 5. legnagyobb múzeuma közel 500 ezer darabos gyűjteményével. Óvatos becslések szerint leghamarabb jövő nyáron működhet teljes egészében az új székhelyén, illetve válhat látogathatóvá.

Ciucur Losonczi Antonius