Visszakoztak: korlátügy rendezve

Akt.:
Visszakoztak: korlátügy rendezve
Váratlanul megoldódott az az ügy, amely hetek óta dühítette a váradi vasúti főpályaudvar környékén járó utazókat, és amely kapcsán hajthatatlannak mutatkozott az önkormányzat.

Eltávolították kedden dél körül azt a kerítésszerű korlátot, amellyel elvágták egymástól a buszmegállót és a vele eddig összeköttetésben lévő villamosmegállót a váradi nagyállomással szemben. Mint arról beszámoltunk, néhány hete szükséges kerítést emeltek, hogy elválasszák egymástól a buszmegállót és a mellette futó villamossíneket, mivel sok gyalogos átrohangált a síneken, közvetlen életveszélynek téve ki magát. A villamosvezetők is megoldást kértek, mivel őket pedig az zavarta, hogy akaratlanul balesetek részesei lehetnek így. A gond viszont akkor adódott, amikor nemcsak védőkorláttal látták el azt a szakaszt, hanem egy további korlátelemet is felszereltek, amely elvágta egymástól az addig átjárható, egyazon oldalon lévő busz- és villamosmegállót. Ennek oka az volt, hogy így kényszerítsék le az aluljáróba a gyalogosokat – viszont egyáltalán nem gondoltak az akadálymentesítésre. Ezért például a mozgáskorlátozottak vagy a gyerekkocsival közlekedők kénytelenek voltak az úttesten megkerülni a korlátot és az aluljárót, még súlyosabb veszélynek téve ki magukat. A hivatalosságok arra hivatkoztak, hogy ilyen esetben lehet használni a gyalogátkelőt is – csakhogy mindkét oldalon lévő zebra szabályos módon nem megközelíthető, ráadásul viszonylag messze is van.

Változás

A Bihari Napló volt az egyetlen, amely részletesen beszámolt a változtatás nyomán kirobbant lakossági elégedetlenségi hullámról. Az is kiderült, hogy ilyen ügyekben az önkormányzatnak még a kivitelezés előtt egyeztetnie kell a közszállítási vállalattal (OTL), de jelen esetben ez nem történt meg. Lapunk megkeresésére december végén Leontin Pătcaş, az önkormányzat műszaki igazgatóságának irodavezetője még a szokott agresszív hangvételben jelezte, hogy „márpedig a korlát marad, amíg más rendelkezés nem érkezik”. Úgy látszik, érkezett. Ugyanis tegnap dél körül néhány munkás jelent meg a helyszínen, és egyszerűen kivágták az akadályt jelentő kerítésrészt. Így már aluljáró használata nélkül is megközelíthető, szabályosan a buszmegállóval egyazon oldalon lévő villamosmegálló. Ugyanakkor azt is konstatáltuk a helyszínen, hogy az átellenben lévőhöz már percekkel az út „felszabadulása” után ismét a síneken rohangálnak át az emberek. Megoldást talán egy, a síneken átvezető gyalogátkelő jelentene, ám ennek létrehozatalát egyelőre nem fontolgatják.

Szeghalmi Örs