Visszakapják pénzüket a betegek

Bihar megye – A betegeknek visszatérítik majd azokat a gyógyszereket, fogyóeszközöket, melyeket a kórházi beutalásuk alatt kellett megvásárolniuk.

Nemrég jelent meg a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi reformról szóló törvény kiegészítése, mely előírja: azok a betegek, akik kórházi beutalásuk alatt meg kellett vásárolják a szükséges gyógyszereket, egészségügyi fogyóeszközöket, melyek ingyenesen járnak, visszaigényelhetik majd ezeknek az ellenértékét. Viszont egyelőre nem világos, hogy kinek és milyen módon kellene visszatérítenie ezeket a költségeket, ezt a keretszerződésben szögezik majd le.

Vasile Ciurchea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke szerint a kórházakra kellene háruljon ez a feladat, hiszen a pénztár az úgynevezett „megoldott esetek” után fizet a kórházaknak, tehát utóbbiaknak kellene biztosítaniuk a teljes ellátást – így a beteg által megvásárolt gyógyszerek, felszerelések ellenértékét is.

Nem egyszerű
Viszont mindennek a megvalósítása nem egyszerű, ismerte el, hiszen a pénztár a gyógyszerek és fogyóeszközök referenciaárát (vagyis legkisebb árát) fizeti ki a kórházaknak, viszont kérdéses, hogy a beteg milyen áron jut hozzá ugyanezekhez. Mindenképp egy jól kidolgozott metodológiára van szükség, mely világosan megszabja a visszatérítés menetét, illetve azt, hogy milyen pénzalapokból valósítható ez meg. Más szóval az idei egészségügyi ellátásra vonatkozó keretszerződés megváltoztatása szükséges.

Csak elszórtan?
Emil Popovici Mut, a nagyváradi Megyei Kórház menedzsere kérdésünkre elmondta: nincs tudomása arról, hogy Nagyváradon rendszeresen megvásároltatnák a beteggel a gyógyszereket és fogyóeszközöket, mindazonáltal elszórtan előfordulhat ilyesmi. Mint kifejtette, nem tartja jó megoldásnak, hogy a beteg által megvásárolt gyógyszereket ki kelljen fizetni; egyáltalán nem is kellene előfordulnia annak, hogy a beteg vásárolja meg a kezeléséhez szükséges dolgokat; a megoldás az lenne, mondta, ha a törvény lehetőséget teremtene a kórházaknak arra, hogy indokolt esetekben sürgősségi eljárással is vásárolhassanak gyógyszereket, fogyóeszközöket. Ez ugyanis jelenleg csak versenytárgyalás útján lehetséges.