Visszahoztak Romániába egy terrorizmusért elítélt, szökésben lévő szíriai üzletembert

Akt.:
Visszahoztak Romániába egy terrorizmusért elítélt, szökésben lévő szíriai üzletembert
Visszahozták Szíriából Romániába és átadták a rendőrségnek Omar Hayssam, korábban Romániában élő szíriai üzletembert, akit távollétében húsz év börtönre ítéltek terrorizmusért – közölte pénteken Bogdan Oprea, a román elnöki hivatal szóvivője.

A román-szíriai állampolgárságú Omar Hayssamot három román újságíró – 2005-ben, Irakban történt – túszul ejtésének megszervezésében találták vétkesnek.

2005 tavaszán két hónapon keresztül három, Irakban elrabolt román újságíró és iraki kísérőjük sorsáért aggódott Románia: a túszejtők az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban közzétett videoüzeneteikben a román csapatok Irakból való kivonását követelték, és a túszok megölésével fenyegetőztek.

A Romániában letelepedett, magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező, gazdasági bűncselekményekkel is vádolt Omar Hayssam közvetítőként lépett színre: azt állította, hogy a túszejtők felvették vele a kapcsolatot, és az újságírók elengedéséért fejenként egymillió dollár váltságdíjat követelnek.

A túszokat végül ismeretlen körülmények között szabadon engedték, Omar Hayssamot pedig előzetes letartóztatásba helyezték, azzal a gyanúval, hogy az iraki kísérővel közösen, ő szervezte meg a túszdrámát.

A bíróság távollétében ítélte el 2007-ben, miután a vádlott – akit betegségére hivatkozva 2006-ban kiengedtek az előzetes letartóztatásból – megszökött Romániából.

A vádlott szökése nyomán a román titkosszolgálatok vezetői és az ország legfőbb ügyésze lemondott tisztségéről.

A szülőhazájába visszaköltözött Omar Hayssam kiadatását a Szíria és Románia között 2012-ben ratifikált kiadatási megállapodás tette lehetővé. A román hírtelevíziók feltételezése szerint Omar Hayssam folyamatban lévő kiadatási ügye volt az egyik oka annak, hogy Bukarest nem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal a kormányhoz hű milíciák tavalyi, húlai tömegmészárlása után.