Visszaélés adatainkkal

Nem szeretnék vészmadár lenni, de a mai technikai világban minden elképzelhető. Arról van szó, hogy milyen körülmények között élhetnek vissza személyi adatainkkal, és mit tesznek azok, akiknek ezt megakadályozni kötelességük lenne.

Számtalan esetet hallunk arról, hogy bankkártya-adatokat lopnak el és élnek vissza vele (ez a módszer különben már nemzetközi iparrá nőtte ki magát), sőt olyat is hallani, hogy idős emberek feje felől adták el a saját házukat különböző trükkökkel, egyszóval a személyi adatokkal vissza lehet élni, hiába garantálja minden intézmény, amely ilyen vagy olyan oknál fogva kéri például a személyi számot. 

Visszaélések

Különben nem tudom, ki mit csinál az olyan számlájával, amelyiken szerepel a név, a pontos cím, sőt még a személyi szám is. Jobb híján a szemétbe kerülnek, hiszen a tömbházakban nincs lehetőség az elégetésükre, gondolom, más eszköz meg nem áll rendelkezésre, így az ember saját kezével teszi hozzáférhetővé a személyi adatait. Nem értem, a cím és a név mellett miért kell a havi számlákon megjelenjen a személyi szám is, sőt, akinek van bankszámlája, a kontszám és a bank nevét is kérik. Ilyen például a gázszámla, és lehetséges, hogy más számla vagy okirat is, így aztán aki akarja, vagy nem tudja ezektől a cégektől beszerezni az előfizetők személyi adatait, az hozzáfér a kukákból is. Remélem, nem adtam ötletet egyetlen rossz szándékú embernek sem, csupán óvatosságra szerettem volna inteni jó szándékú embertársaimat. Vigyázzanak, hova dobják ki a régi számláikat.

Megyeri Gyula