Visszaállítják Petőfi Sándor segesvári szobrát

Visszaállítják Petőfi Sándor segesvári szobrát
A segesvári várban vasárnap avatják Petőfi Sándor visszaállított mellszobrát, amelyet öt évvel ezelőtt egy földcsuszamlás miatt kellett eltávolítani – közölte kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete.

 

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, a szobor új, sokkal impozánsabb helyre kerül, mint ahol korábban állt, és a környezetében levő parkot is Petőfi Sándorról nevezik el.

A szobor újraavatásának és a park névadásának vasárnap délben kezdődő ünnepségén Dorin Danesan polgármester, Zsigmond Barna, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke és Kapus Krisztián, – a Segesvárral testvérvárosi kapcsolatot ápoló – Kiskunfélegyháza polgármestere is beszédet mond.

Gál Ernő, az RMDSZ segesvári kerületi szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, Petőfi Sándor most újraavatandó szobrát az 1950-es években a román állam adományozta Segesvárnak. A bronz mellszoborral Köllő Miklós egészalakos Petőfi-szobrát próbálták pótolni, amelyet az első világháború idején Magyarországra menekítettek Segesvárról, és jelenleg Kiskunfélegyházán áll.

„A szimbólumok jelentőségét vitathatjuk, de tény az, hogy azok érzelmileg erősítenek bennünket” – nyilatkozta az esemény kapcsán Brassai Zsombor, aki örömét fejezte ki, hogy az RMDSZ Maros megyei kerületei is anyagi támogatást nyújtottak a szobor újbóli felállításhoz.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint a 26 ezer lakosú Segesváron a magyarok a lakosság 17,6 százalékát teszik ki.