Virtuális lomtalanítás és guberálás a Yahoo-n

Virtuális lomtalanítás és guberálás a Yahoo-n
Az április 21-i Föld Napja alkalmából a Yahoo internetes keresőoldal akciót hirdetett, hogy 500 milliós ügyféltáborát összehozza a Freecycle.org nonprofit szervezettel, amely azért fáradozik, hogy a kidobott tárgyak ne a szemétdombra kerüljenek, hanem olyanokhoz, akik még használni tudják mások szemetét.

A Freecycle.org szervezetnek a világ 85 országában öt millió tagja van, akik a Yahoo-n keresztül leveleznek egymással. A Yahoo reméli, hogy a szövetségnek köszönhetően a Freecycle.org taglétszáma jelentősen emelkedni fog.

A Freecycle.org létrehozójának, Deron Bealnek az az elve, hogy csak az szemét, amit már senki sem tud használni.

A Freecycle.org tagjai területileg vannak csoportosítva, így gyakorlatilag mindenki a lakásához közeli emberekkel kommunikál. Akinek kidobni valója van, az “meghirdeti” a Freecycle-on, és aki használni tudja, az jelentkezik érte, megadva, hogy mi a célja a megunt dologgal. A felkínáló választ a jelentkezők közül, aki aztán személyesen elviszi az adott dolgot. Ajánlottak már fel több tonna betontörmeléket, ami egy garázsbejáró elbontásából keletkezett. Elvitték feltöltésre és házépítésre.


Aki keres valamit, az vagy felteszi a kívánságát a hirdetőtáblára, vagy valamelyik közeli helyi csoport ajánlataiban tallóz. Egy tanító például zoknit keresett, lyukasat is, bábkészítéshez az iskolai bábszakkör számára.


A Freecycle-keresések ma már a újrahasznosítás és a globális felmelegedés után a harmadik helyen állnak a Yahoo-n a természetvédelem kategóriában.

Állítólag ha mindazt, amit már elcseréltek a Freecycle.orgon keresztül, szemetesautókba pakolnák, és a kocsikat egymásra raknák, akkor a halom négyszer magasabb lenne, mint a Mount Everest, a világ legmagasabb hegycsúcsa.

A Freecycle.orgon bármin túl lehet adni, és bármihez hozzá lehet jutni. Csak nagyon rövid tilalmi lista van arról, mit nem szabad a Freecycle.org-on keresztül újrahasznosítani: “a megunt hapsikat, megunt csajokat, vécépapírt és használt tűzőkapcsot”.