Virtuális lények

Az avatarok jól ismertek a virtuális világokból, elektronikus játékokból, de most az egészségügyben is alkalmazzák őket.

Az IBM kutatói bemutatták azt a szoftvert, amely egy virtuális modell, úgynevezett avatar segítségével lehetővé teszi, hogy az orvosok olyan módon érjék el a páciensek egészségügyi adatait, mintha élőben vizsgálnák őket .Az avatarok jól ismertek a virtuális világokból, elektronikus játékokból, ahol egy-egy szereplőt személyesítenek meg különböző élőlények formájában. Ezentúl azonban az egészségügyben is jó szolgálatot tehetnek: a szoftver használatával az orvosnak nem kell kartotékok, sőt még számítógépes mappák között sem keresgélnie, ha egy beteg kórtörténetét szeretné megismerni.

Egy kattintással…

Elég, ha a pácienst megszemélyesítő avatar valamelyik testrészére kattint és máris látja az adott testtájékhoz tartozó valamennyi információt. Például egy hátfájós ember avatarjának gerincére klikkelve megjelennek a korábbi panaszok leírásai, a labor-eredmények és a röntgen-felvételek. Az orvos különböző szempontok szerint szűkítheti, vagy tágíthatja az adatok megjelenítését.

Az IBM egy másik kutatási projektje szintén az avatarokat fogja munkára: beszédfelismerő szoftver kiegészítéseként készül az az egyelőre angolul értő virtuális személy, “aki” a folyó beszédet jelbeszéddé alakítja a nagyothallóknak. A segítséggel élők így laptopjuk segítségével bárhol aktiválhatják virtuális jeltolmácsukat, akár otthon, televízió-nézés közben, vagy moziban, színházban, esetleg társaságban.