“Virágos” tiltakozás az utak állapota miatt

“Virágos” tiltakozás az utak állapota miatt
Több száz autós tiltakozott békés felvonulással szerdán a Belényes-környéki utak kritikán aluli állapota miatt. A kátyúkba virágot ültettek, és ha nem lesz változás, további megmozdulásokat szerveznek, hangzott el.

 

Körülbelül 250 gépkocsi, és mintegy 600 résztvevő gyülekezett szerdán délután 16 órakor a DN 76 főút mentén a Belényes melletti Biharpoklos (Pocola) község határában. Egy közösségi oldalon, és több sajtótermékben hirdetett, tiltakozó meneten történő részvételi felhívásra válaszoltak a Belényes-vidéki gépkocsivezetők, a főút siralmas állapota miatt. A szervezők azokat hívták a megmozdulásra, akiknek “elegük van az országút gödreiből, a gépkocsik állandó és végeláthatatlan javíttatásából, és azoknak az ígéreteiből, akik bármikor megígérik az útjavítást, de nem tesznek végül sosem semmit”. A szervezett menet 16.30-kor Nagyvárad irányában indult el az úton, és az első kocsikból cserepes virágokat (árvácskákat) ültettek a kátyúkba, ezzel hívva fel a közvélemény figyelmét a tarthatatlan állapotra.

Turisztikai “látványosság”

A 15-20 km/órás sebességgel közlekedő menet közel 4 km hosszúságú volt, és a pusztahollódi (Holod) elágazásnál fordult vissza Belényes irányába. A közúti rendőrség minden ponton biztosította a menetet, de így sem lehetett elkerülni egy rövidebb incidenst, amikor nem a menethez tartozó gépkocsik rövid időre leállították a forgalmat. Kovács Zoltán, aki belényesi lakosként volt a tiltakozás kezdeményezője és szervezője, kérdésünkre elmondta: a megyeközpontból a Belényesi-medencébe vivő utat valószínűleg az 1950-es években aszfaltozták le, és az elmúlt több, mint két évtizedben mintegy mostohagyerekként kezelik a hatóságok. Mindezt annak ellenére, hogy mintegy 100 ezer ember él a régióban, arról nem is beszélve, hogy híres kirándulóhelyek (Biharfüred, Pádis, Aranyos, Vértop-hágó, Medve barlang, Boga völgye) vannak a térségben, és az oda igyekvőkben is keserű szájízt hagy az úton szerzett “élmény”. Azt is figyelembe lehet venni, hogy miközben Nagyvárad az ország fontos nyugati kapuja, a vasúti közlekedés is kriminális állapotban van a régióban, egyes vonalakat le is zártak, a síneket már itt-ott el is lopták.

Életveszélyes út

Ahelyett, hogy közelednénk, úgy tűnik, egyre “távolodunk” Európától, fogalmazott Kovács Zoltán, hozzátéve: ha egyéb nem, legalább a sok baleset, melyek egyes esetekben halálos áldozatot is szednek, fel kellene hívja az illetékesek figyelmét a kritikán aluli állapotra. A menet 21 óra után oszlott fel a Biharpoklos-Belényes útszakaszon. A szervezők sikeresnek tekintették az akciót, amelynek célja főleg az volt, hogy az intenzív mediatizálás által felhívja a mindenkori adminisztrációk figyelmét a DN 76-os út fontosságára, és az út életveszélyes állapotára. Ha nem történik változás, akkor nem ez volt az utolsó ilyen megmozdulás, mondták a résztvevők, akik biztonságos utakat kérnek, azt, hogy a befizetett adójukat a köz érdekében költsék el – például útjavításra.

Rencz Csaba

Címkék: , ,