Virágok, mécsesek, gyertyák, koszorúk

Ki-ki ízlése szerinti koszorúval, virággal, mécsesekkel emlékezhet meg halottjairól
Ki-ki ízlése szerinti koszorúval, virággal, mécsesekkel emlékezhet meg halottjairól
Krizantém csokrokat két lejért is lehet kapni, a legolcsóbb koszorúk ára tíz lej, de van jóval drágább is. Megnéztük, milyen a halottak napját megelőző felhozatal, mi, hol, mennyibe kerül.

Mind a virágboltok kínálata, mind a piaci felhozatal jelzi a halottak napjának közeledtét: mécsesek, gyertyák, koszorúk és virágok sokaságát láttuk a boltokban és a piacon egyaránt. A Decebal utcai virágboltokba nem is kell betérni, a koszorúk, virágok, mécsesek ki vannak állítva az üzletek előtt. Az egyik bolt vezetője készséggel mondja el, mi mennyi: nagyobb fajta krizantémszálat három lejért, cserepes krizantém csokrot pedig 15 lejért lehet náluk kapni. Mécsesek különféle méretben kaphatók, áruk két és tíz lej közötti, a koszorúk ára húsz lejnél kezdődik, a legdrágább 250 lej, s a kettő között is bőséges a kínálat. Többnyire műanyagból, vagy száraz virágokból és fenyőtobozokból készültek, persze friss virágból készült is rendelhető, ennek ára 50 lejnél kezdődik, ám friss virágból készült koszorút többnyire temetésekre visznek az emberek, megemlékezésekkor leginkább a műanyagot és a száraz virágból fontat veszik, tudtuk meg. „Múlt héten kevesen vásároltak, nem csoda, ilyen időben… de mostantól talán többen jönnek majd” – jegyezte meg az üzletvezető.

Piaci kínálat

A Decebal piac előtt is árulnak krizantémot – az idős néni egy csokorért három lejt kér, kettőnek pedig öt lej az ára. Bent a piacon pedig se szeri, se száma a csokroknak, koszorúknak, mécseseknek. Az egyik asztalnál a nagyváradi Barátki László árul, akitől megtudjuk: termelő is egyben, immár huszonöt éve, gyümölcsökkel és virágokkal foglalkozik. Elpanaszolja: évről évre egyre kevesebben vásárolnak, a vegyszerek, a piaci asztal egyre drágább, a haszon pedig egyre kevesebb. „Ha ez így folytatódik, nem tudom, mi lesz velünk, termelőkkel” – jegyezte meg. Nála egyébként a krizantém csokrok ára két lejnél kezdődik, ugyanennyi a szárított virágokból készült csokroké is, a cserepes krizantémok ára pedig 8-10 lej közötti, de öt és tíz lejes csokrok egyaránt kaphatók. Mint megtudtuk, valamelyest nőttek az árak tavaly óta, például a két lejes csokrokat tavaly 1,5 lejért lehetett megvásárolni.

Egy másik asztalnál fiatal hölgy árul koszorúkat, virágokat, mécseseket. Mint megtudtuk, családi vállalkozásként foglalkoznak mindezzel, s a közelmúltban virágboltot is nyitottak a Rogériuszon. Nála a kínálat egy kissé eltér a szokásostól – mint megtudtuk, ők maguk készítik a koszorúkat, olaszországi alapanyagból, miközben a legtöbben kínai anyagból dolgoznak. „Nem veszti el a színét, a klienseik mondják, hogy egy év után is ugyanúgy néznek ki, mint eredetileg” – mondja a hölgy. A koszorúk ára tíz lejtől száz lejig terjed, van kála-, szegfű-, rózsakoszorú, de a művirágokból készültek mellett friss margarétából és krizantémból készültet is láttunk, ennek ára harminc lej, s mohakoszorút is kapni, mely szépen kizöldül, ha kap egy kis esőt, harmincöt lejért – s ezek mellett vannak tobozokból és szárított virágból készültek is.

A krizantémok mellett itt friss margarétát is árul, ebből egy szál, több virággal, öt lejbe kerül. Tovább eláll, mint a krizantém, tudjuk meg. Ugyanitt gyertyákat és mécseseket is lehet kapni, előbbiek ára két-három lej, a legkisebb mécsesekből tíz darab egy lej, a nagyobb mécsesek ára pedig egy és tíz lej közötti.

Neumann Andrea