Virágkarnevál, újkenyér és Szent István ünnep

Nagy József Barna, Zatykó Gyula és Csomortányi István. A szerző felvétele
Nagy József Barna, Zatykó Gyula és Csomortányi István. A szerző felvétele
A nagyváradi és a debreceni önkormányzat által hagyományosan közösen szervezett virágkarnevál az idén az új kenyér és Szent István ünnepévé bővül Nagyváradon. A váradi programok szervezéséből ezúttal a Szent László Egyesület is kiveszi a részét.

Csütörtökön külön sajtótájékoztatót tartottak az augusztus 20-án és 21-én megrendezendő eseményről a váradi városházán és a Szent László Egyesület székhelyén. A városháza kistermében Mihai Jurca, a Váradi Turisztikai Egyesület ügyvezetője elmondta: a korábbi évek hagyományaihoz illően az idén is látható lesz Nagyváradon az egy nappal korábban Debrecenben felvonuló virágkocsik egy része, szám szerint négy, és idén is lesz Nagyváradnak és Debrecennek közös virágkocsija, mely egy angyalt, egy oroszlánt, egy könyvet, és a váradi várat fogja ábrázolni. A virágkocsit a debreceni Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. készíti, a virágkocsi elkészítésének a költségei fele-fele arányban oszlanak meg a váradi és a debreceni önkormányzat között. Nagyvárad mintegy 15 ezer eurót költ erre a rendezvényre, amelyből 13 ezer euró lesz a virágkocsi elkészítésének a városra eső költsége. Közölte, hogy a virágkocsik 21-én hajnalban érnek át a határon, és délelőtt tizenegy órakor állítják ki azokat a Dacia út 3. szám alatti parkolóban. A városban zajló munkálatok miatt a virágkocsik útvonala az idén változni fog a korábbi évekéhez képest. A kocsik a Dacia út és a Vitéz (Decebal) út kereszteződéséből indulnak két órakor, a Vitéz utcán haladnak a Körös (Vladimirescu) utcáig, majd a Körös utcán vonulnak a főtérig, ahova körülbelül fél négykor érkeznek meg, majd fél hétkor indulnak vissza a határra.

Az újkenyér ünnepe

A rendezvény váradi társszervezőjét, a Szent László Egyesületet Habineac István, az egyesület tagja, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi elnökségének a tagja képviselte a városházi sajtótájékoztatón, aki az újkenyér ünnepének jelentéséről és fontosságáról beszélt, majd ismertette az egyesület által augusztus 20-én szervezendő programok egy részét. Az egy órával később az egyesület és az EMNP megyei székházában tartott sajtótájékoztatón Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, az EMNP alelnöke kifejtette: úgy gondolták, hogy a hagyományosan augusztus 21-én megrendezett Nyitott Ablak Európára eseménynél többre van szükség, mert augusztus 20. a magyar államalapítás ünnepe is és az újkenyér ünnepe is.

Szent István ünnepe

Csomortányi István, az EMNP megyei elnöke az Érmelléki Gazdák Egyesületének (ÉGE) ügyvezetőjeként beszélt a sajtótájékoztatón, kiemelve, hogy ez a szervezet, valamint a Magyar Polgári Egyesület is részt vesz a szervezésben. „Hagyományteremtő céllal hagyományos magyar ünnepet akarunk méltóképpen megszervezni” – fogalmazott, történelmi jelentőségűnek nevezve azt, hogy Nagyvárad főterén fogják megünnepelni augusztus 20-át. Nagy József Barna, az MPE elnöke a gyermekeknek szóló rendezvényeket ismertette, kiemelve, hogy három órától kezdődnek a gyermekfoglalkozások a főtéren, délután négy órától a Vitéz László és az elátkozott malom című bábelőadást láthatják a gyerekek a kolozsvári Keljfeljancsi Bábszínház előadásában. Rossz, esős idő esetén a gyermekfoglalkozások és a bábelőadás a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Városháza utcai épületének dísztermében zajlanak majd. Felhívta a figyelmet Balla Ede Zsolt előadására is, amely a PKE új székházának amfiteátrumában lesz délután öt órai kezdettel. Az augusztus 20-iki rendezvénysorozat legfontosabb programja a magyar szent korona másának kiállítása lesz a nagyvárad-újvárosi református templomban a tíz órai istentisztelet után. Ez az a kópia, amelyet a csíksomlyói búcsúra is el szoktak vinni, hangzott el. A református templomban délután négy óráig látható ereklyét koronaőrök fogják őrizni.

Politika

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a jelenlevők véleménye arról, hogy a Bihar Megyei Tanács nem kívánt együttműködni a váradi önkormányzattal arra hivatkozva, hogy a rendezvényt úgymond átpolitizálták, lévén hogy a Szent László Egyesület az EMNP-hez kapcsolódó civil szervezet. Nagy József Barna ennek kapcsán elmondta: „természetesnek tartom, hogy a városháza a Szent László Egyesülettel akar közösen ilyen civil rendezvényeket szervezni, hiszen a Szent László Napokat, az egyik, ha nem a legnagyobb tömeget megmozgató váradi rendezvényt a Szent László Egyesület szervezi”. Csomortányi István a maga során kifejtette: „ha a megyei tanács és a polgármesteri hivatal között nézeteltérés van, akkor ezeket a játszmáikat rajtunk kívül intézzék el. Nekünk az az érdekünk, hogy a város számára minél jobb eseményeket szervezzünk, és azokon minél többen vegyenek részt. Egyébként eddig senkinek, aki olyan helyzetben volt, nem jutott eszébe, hogy augusztus 20-án ünnepet szervezzen Nagyváradon, ehhez kellett a Szent László Egyesület, amelyik ezt kezdeményezte”.

Program

Az augusztus 20-iki és 21-iki rendezvénysorozat programja a következő: augusztus 20. – 10 óra, istentisztelet az újvárosi református templomban, majd a magyar szent korona másának kiállítása. A Szent László téri rendezvények: 10 órai kezdettel Érmelléki Ízek Vására; 12:30 – az újkenyér megáldása, megszentelése és szétosztása; 12:45 – Heit Lóránd és népi zenekarának fellépése; 13:15 – a Váradi Dalnokok; 13:30 – Kiss Adrienn és Kiss Fanni; 13:40 – Nagyváradi Asszonykórus; 13:55 – Heit Lóránd és népi zenekarának műsora; 14:15 – a bélfenyéri Csillag gyermeknéptánc együttes fellépése; 14:15 – csatári citerazene; 15–19 óra – kézműves foglalkozások gyerekeknek; 16 – bábelőadás; 17 – Balla Ede Zsolt előadása Szent István öröksége és a magyar szent korona címmel a PKE-n. Augusztus 21., 11 óra – a virágkocsik kiállítása a Dacia út. 3. szám alatt; 12 órai kezdettel az érmelléki ízek vására a Szent László téren, 14 óra: a virágkocsik indulása; 15:30 – a virágkocsik megérkezése a Szent László térre; 16 – a Bihorul néptáncegyüttes fellépése; 18:30 – a virágkocsik visszaindulása.

Pap István