Virágkaraván a szokott úton

Virágkaraván a szokott úton
Nagyvárad- Augusztus 21-én ismét megszervezi az önkormányzat a Nyitott ablak Európára című rendezvényt, aminek keretében a megszokott útvonalon halad végig a virágkaraván. Koncertek nem lesznek.

Keddi sajtótájékoztatóján Huszár István alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: immár 11. alkalommal szervezik meg a virágkocsik felvonulását Nagyváradon is, partnerségben Debrecennel, ahol ez a hagyomány, természetesen nagyobb körítéssel, közel fél évszázados múltra tekint vissza. Az idén váradi részről körülbelül 65 ezer lejt különítettek el erre a célra, és ismét lesz közös kompozíciója a két megyeszékhelynek, melynek elkészítéséhez 2 millió forinttal járultak hozzá az itteniek. Az allegorikus virágkocsin elől egy főnixmadár- Debrecen város jelképe- látható, utána egy nyitott ablak, melynek háta mögött Várad címere áll, hátul pedig a vár bontakozik ki.
A menet augusztus 21-án, péntek délután 16 órakor indul a Dacia sugárúti cikk-cakk alakú tömbházaktól, majd a Petőfi park- Magheru sugárút/Sztaroveszky utca- Nagyvásár tér útvonalon halad. A végállomás ezúttal is a December 1. park, az ismeretlen román katona szobra melletti rész, ahol körülbelül este fél 8-ig marad a hat kocsi. A megszokott módon felvonulnak hagyományőrző- és néptánccsoportok, lovasok, mesefigurák, mazsorettek és modern táncosok, viszont a Szakszervezetek Művelődési Háza mellé nem szerelnek fel nagyszínpadot, vagyis idén a koncertek, énekszámok elmaradnak. Mircea Oaie, a Polgármesteri Hivatal rendezvényszervezési igazgatója szerint azért döntöttek így, mert megítélésükben az embereket inkább a virágkocsik érdeklik inkább ilyenkor, ezért tehát kár lett volna pénzt pazarolni könnyűzenei fellépők meghívására.

Ciucur Losonczi Antonius