Viperamarások Kommandón

Az idén már két embert mart meg vipera az erdélyi Kommandó falu környékén. Mindkét esetben végtagot ért a mérges kígyó marása, így helyben, sürgősségi ellátással lehetett kezelni a betegeket – írja a Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap internetes oldalán.

A romániai Kovászna megye legmagasabban, ezer méteres tengerszint feletti magasságban fekvő falujának rendelőjében nincs ellenszérum a viperamarásra, ezért súlyos esetben – ha például a kígyó nyakon marja az embert – azonnal kórházba kell szállítani a beteget.

Mivel Kommandón nincs mentőautó, annak a legközelebbi városból, Kovásznáról vagy a 32 kilométerre lévő megyeszékhelyről, Sepsiszentgyörgyről kell érkeznie. Ez azonban túl hosszú időbe telhet a sürgős ellátást igénylő esetekben. Egy magyarországi üzletember, akinek Kommandón van nyaralója, felajánlotta, hogy saját készletéből ad szérumot, erre azonban még nem volt szükség – mondta el a lapnak Székely József kommandói egészségügyi asszisztens.

A megfelelő felszerelésben, gumicsizmában, magas szárú bakancsban és hosszú nadrágban gombászók, málnázók kevésbé vannak kitéve a kígyómarásnak. A viperaveszély leginkább azokat fenyegeti, akik erdei gyümölcsöket gyűjtenek, mivel egyrészt ők csupasz kézzel végzik a szedést, másrészt a keresett gyümölcsök általában a viperák kedvenc élőhelyein, napos, száraz részeken teremnek. Kovászna megyében keresztes vipera él, és nagyon ritkán mar meg embert.

Címkék: ,