Viorica Dăncilát bízza meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
Elfogadta Klaus Iohannis államfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt miniszterelnök-jelöltet, és Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt bízza meg kormányalakítással.

 

“Figyelembe véve minden érvet és a parlamentbeli konkrét helyzetet, úgy döntöttem, adok még egy esélyt a PSD-nek, és kinevezem az általuk jelölt személyt, Viorica Dăncilát. Most azonban a PSD-nek teljesítenie kell. Nagy elvárásokat támasztanak vele szembe az állampolgárok is, és jómagam is” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Az államfő rámutatott, a miniszterelnök kijelölésével és az új kormány megalakításával kapcsolatos számos véleményt meghallgatott a nap folyamán, mind a politikusok, mind az egyszerű emberek álláspontját, érveit, amelyek a pártpolitikával, az ország belügyeivel, Románia külpolitikájával és biztonságpolitikájával voltak kapcsolatosak.

“Meghallgattam, illetve figyelmesen elolvastam ezeket a véleményeket, érveket, és mérlegeltem őket, hiszen most döntenem kell. De milyen döntést kell hoznom? E döntésnek mindenekelőtt meg kell felelnie az alkotmány előírásainak, valamint az alkotmánybíróság vonatkozó döntéseinek, és a legerősebb érv, hogy szem előtt kell tartania a parlamenti aritmetikát.

www.agerpres.ro