Viorica Dăncilă: úgy gondolom, Klaus Iohannisszal szemben is van esélyem

Akt.:
Viorica Dăncilă: úgy gondolom, Klaus Iohannisszal szemben is van esélyem
Viorica Dăncilă miniszterelnök úgy véli, Klaus Iohannis jelenlegi elnökkel szemben is esélyesként indul a novemberi államfőválasztáson.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága (CEx) keddi ülésén szavazattöbbséggel az alakulat elnökét, Viorica Dăncilát javasolta a párt államfőjelöltjének. A vezetőtestület ülése után tartott sajtótájékoztatón megkérdezték az újságírók a kormányfőtől, meglátása szerint nagyobb eséllyel indul-e a novemberi választáson, mint Iohannis, tekintettel arra, hogy egyik párttársa, Paul Stănescu is felrótta neki, azért nem fog nyerni, mert a választópolgárok a párt volt elnökével, Liviu Dragneával asszociálják. “Én azt hiszem, eséllyel indulok az államfőválasztáson, és azt hiszem, Klaus Iohannis elnökkel szemben is van esélyem. Bebizonyítottam, hogy képes vagyok minden román állampolgár miniszterelnöke lenni, tehát minden román állampolgár elnöke is tudok lenni. Bebizonyítottam, hogy számomra fontos a konszenzus, a kiegyensúlyozottság, a szolidaritás, fontos, amit Romániáért, amit a román emberekért teszek” – válaszolt Dăncilă.

Hozzátette, úgy érzi, bizonyságot tett arról, hogy képes méltósággal képviselni az országot külföldön, és a választópolgárok ezt méltányolni fogják. Állítása szerint “projektekre, konszenzusra, jó dolgokra” tervezi építeni kampányát, nem “sértegetésre és verbális erőszakra”.

“Azt hiszem, be tudom bizonyítani az elkövetkezőkben, hogy egy államfőnek minden román állampolgár államfőjének kell lennie, és hogy Románia történelmében először lehető nő elnöke Romániának” – nyomatékosította.

Bevallása szerint tudatában van annak, hogy “nagyon nehéz harc” előtt áll, mert pillanatnyilag nincs könnyű helyzetben a párt, de bízik magában, bízik a kollégáiban, a párt mozgósítási erejében, abban, hogy elnyerik a választópolgárok bizalmát és megnyerik a választásokat.

Mint mondta, szavazásra bocsátották az országos végrehajtó bizottság ülésén Liviu Pleşoianu jelölését is, az erre vonatkozó javaslat egy szavazatot kapott.

Újságírói kérdésre válaszolva ugyanakkor megjegyezte, a CEx döntése volt, hogy saját államfőjelöltet állítson a PSD, nem ő döntött úgy, hogy ne indítson közös jelöltet a két kormánypárt.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ismertették a CEx ülésén a belső megmérettetésen indult jelöltekkel kapcsolatos közvélemény-kutatást, a pártelnök azt mondta, mivel Gabriela Firea is visszalépett a belső versenytől, ez okafogyottá vált.

 

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .