Viorica Dăncilă: Március 15-e kiváló alkalom a romániai magyar közösség és a nemzetiségek jó együttélésének megünneplésére

Viorica Dăncilă miniszterelnök
Viorica Dăncilă miniszterelnök
Március 15-e kiváló alkalom a romániai magyar közösség, valamint a nemzetiségek jó együttélésének megünneplésére – hangsúlyozza a magyar nemzeti ünnep alkalmából kiadott üzenetében Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő köszönti az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójára emlékező magyarokat, és üzenetében rámutat: ,,hangsúly-áthelyezésre” van szükség a román-magyar viszonyban, a két közösséget összekötő, a kulturális együttműködést, a közös európai jövőt, a hagyományok népszerűsítését segítő tényezőkre kell fókuszálni. ,,A jelen Európájában a nemzetiségek és kultúrák közötti különbözőségek a megértés és az egymás iránti tisztelet forrásai kell hogy legyenek” – mutat rá üzenetében a miniszterelnök, hozzátéve, Románia támogatja az ,,egység a sokszínűségben” európai elvet, a nemzeti identitás szabad kifejezésre juttatását. Dăncilă üzenete kitér arra is, hogy a centenárium éve az egész romániai társadalom számára különös jelentőséggel bír.

,,Hangsúlyozni szeretném a nemzeti kisebbségek hozzájárulását a román társadalmat meghatározó közös kulturális örökséghez, a modern román állam felépítéséhez. A román kormánynak meggyőződése, hogy csak az állampolgárok közös erőfeszítésével tudunk olyan országot építeni, amilyenben élni szeretnénk. Kellemes ünnepet minden romániai magyarnak!” – zárja üzenetet a miniszterelnök.

www.agerpres.ro