Villamos karbantartás tudományos módszerekkel

Akt.:
Villamos karbantartás tudományos módszerekkel
Szerda délelőtt avatták fel a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalt (OTL) remízében az európai uniós pénzügyi támogatással felépített és berendezett mechatronikai laboratóriumot.

Az ünnepélyes avatáson jelen voltak a projekt megvalósításában szerepet vállaló intézmények képviselői. Csuzi István, az OTL vezérigazgatója az eseményen kifejtette, hogy a vállalat költségeinek egyharmadát a karbantartás és a javítás teszi ki, ezért volt szükség egy ilyen modern mechatronikai laboratórium létrehozására, melynek segítségével olcsóbbá és hatékonyabbá válik ez a folyamat. „Az egyetemmel karöltve tudományos alapokra helyezzük a karbantartást. Eddig empirikus módszerekkel dolgoztunk, azaz kalapáccsal ütögettük a kerékagyat, és meghallgattuk a hangzását, és ebből vontunk le következtetéseket, de most már lézerrel, ultrahanggal tudjuk ellenőrizni a járműveket. Mi beszereztük a berendezéseket és az egyetem a szakembereket képezi ki ehhez a laboratóriumhoz” fogalmazott Csuzi. A vezérigazgató kiemelte, hogy az uniós finanszírozásból megvalósult projekt tartalmazza az összes szükséges berendezést a kerékjavítástól kezdve a felső vezetékek javításig, illetve az elektromos ellenőrzésekig, és a lehetővé váló mérések a sínjavításhoz is sok fogódzót adnak majd, hiszen le tudják tesztelni a sínek állapotát egy rezgésérzékelővel beműszerezett villamossal. Az összesen négymillió eurós pályázatban egymillió euró volt az önrész, egymillió eurót a polgármesteri hivatal biztosított, míg kétmillió euró az unió által nyújtott vissza nem térítendő támogatás volt. Csuzi István kiemelte, hogy a számos felszerelés közül is kiemelkedő fontosságú az a speciális jármű, amely tulajdonképpen egy elektromos mérőegység, aminek segítségével a kábelek szigetelésvizsgálatát lehet mérni, illetve meg lehet állapítani általa a kábelszakadás pontos helyét. Még ennél is jelentősebb eszköz a mobil esztergapad. „A csatornába rögzítettet helyett azért választottuk a mobil esztergapadot, hogy a későbbiekben, amikor mi már megtanultuk tökéletesen használni a berendezést, szolgáltatás gyanánt a vasút, vagy más villamostársaság számára is tudjunk vele dolgozni. Így nincs kizárva az sem, hogy hosszú távon a berendezés anyagi hasznot fog hozni a közlekedési vállalatnak” – jelezte a vezérigazgató. Csuzi végül kiemelte, hogy a projektkiírás értelmében a laboratóriumban öt évig tudományos kutatásokat is kell végezni, ezért is volt szükség a Nagyváradi Egyetemmel való együttműködésre. Ehhez kapcsolódva Csuzi István büszkén jelentette be azt, hogy a vállalat két kitüntetést is kapott: ezzel a projekttel a tavaly a régió uniós pályázati rendszere innovációs szektorának országos harmadik helyét nyerték el, az idén pedig az OTL nyerte el az év cége kitüntetést az ország közlekedési vállalatainak versenyében.

A polgármesteri hivatal részéről Ovidiu Mureșan alpolgármester beszélt a projekt fontosságáról, kiemelve azt, hogy az OTL dolgozói közvetlen haszonélvezői ennek a beruházásnak, hiszen biztonságosabb, modern munkakörülmények között dolgozhatnak, és szakmai fejlődésük is biztosított a modern eszközöknek köszönhetően. Közvetett haszonélvezői a projektnek azok az egyetemisták, akiknek lehetőségük lesz ebben a laboratóriumban gyakorlatozni és kutatni. A projekt nyertesei pedig a város polgárai, hiszen a villamosok karbantartsa sokkal gyorsabb és alaposabb lesz, mint eddig, ugyanakkor a villamosok által közlekedés közben keltett zajszint hatvan százalékkal csökkenni fog. Ioan Felea a Nagyváradi Egyetem képviselője hangsúlyozta, hogy egy nagyon modern közszállítási rendszer épül ki Nagyváradon ezzel a kutatóközponttal, mely lehetővé teszi azt, hogy műszaki méréseket végezzenek a vibrációk, a zaj és akár a hőmérséklet alapján is. Mindezek a vizsgálatok lehetővé teszik egy előrelátható és megbízható karbantartási rendszer kialakítását, ami a költségek csökkentését és a rendszer hatékonyságát fogja elősegíteni. Nem utolsósorban az állami egyetem és az OTL együtt fog tudni működni a közösen végzett kutatások keretében. Marius Mos a nagyváradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektek igazgatóságának ügyvezető igazgatója rövid hozzászólásában kifejezte reményét, hogy bár az önkormányzatnak nem feladata kutatásokat végezni, nem ez lesz az egyetlen olyan projekt, amelyben az önkormányzat a kutatás lehetőségét fogja előmozdítani a városban.

Pap István

Címkék: , ,