Villámgyors tanácsülés

A nagyváradi helyi tanács perceken belül megszavazta csütörtöki azonnali hatállyal összehívott ülésén a napirenden szereplő három határozat-tervezetet.

Az azonnali tanácsülés összehívására azért volt szükség, hogy a testület megadhassa a jóváhagyását arra, hogy megváltozott a finanszírozó a Partenie Cosma és a Vasile Voiculescu iskolák kampuszának megépítése esetében. A határozat hátteréről Ritli László Csongor, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője tájékoztatta lapunkat. A 2008-ban beindult projekt értelmében a kormány finanszírozta az említett két iskola kampuszának megépítését. A munkálatoknak mintegy húsz százaléka elkészült, az idén viszont lehetőség nyílt uniós finanszírozásra pályázni megkezdett munkálatok befejezésére. Ezt kihasználva a kormány finanszírozói szerepét átvette a helyi önkormányzat, hogy pályázhasson uniós forrásokra. Ahhoz azonban, hogy pályázatát benyújthassa az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, az önkormányzatnak jóvá kellett hagynia a megvalósíthatósági tervet és a finanszírozó intézmény megváltoztatását. A helyi tanács egyhangúlag megszavazta a határozatot. Mint arról tegnapi lapszámunkban beszámoltunk, a Voiculescu iskola számára egy tizenhat osztályteremből, három laboratóriumból, kabinetekből és az iskola vezetősége számára fenntartott helységekből álló épületet húznak fel, míg a Partenie Cosma Gazdasági Líceumnak is építenek egy ingatlant, mely nyolc osztálytermet, könyvtárat, olvasótermet, egy laboratóriumot, két kabinetet foglal magában. Szükség esetén a gazdasági líceum használhatja majd a Voiculesu iskola épületét is. Viszont már eleve közös használatra építenek meg egy összesen háromszáz férőhelyes bentlakást, egy menza és klubépületet, garzonlakásokat tanárok számára, iskolai műhelyeket, egy sporttermet és egy sportpályát, egy közös hőközpontot, illetve a bekötőutat. A projekt összköltsége 31.362.412 lej értékű (áfa nélkül), a kivitelező Selina cég jövő év október végéig kell befejezze a munkát.

Jutalom a sportolóknak

Ugyancsak a tegnapi tanácsülésen döntöttek arról, hogy a nagyváradi önkormányzat 120 ezer lej prémiumot ad a Nagyváradi Városi Sportklub bajnok vízilabda csapatának. Ritli László Csongor tudatta, hogy ezt az összeget aszerint fogják elosztani a sportolók között, hogy ki hány percet játszott, illetve a vezető edző és a két segédedző is prémiumban fog részesülni. A harmadik elfogadott határozat értelmében a Nagyváradi Egyetem és a nagyváradi önkormányzat folytatja együttműködését az egyetemisták egészségügyi ellátását illetően. A tegnapi tanácsülésen meghosszabbított együttműködési megállapodás értelmében az egyetem egy helyiséget és orvosi alapfelszereléséket biztosít a kampuszban, ahol a város az orvosokat és a kezelésekhez szükséges anyagokat biztosítja.

Pap István