ERDON Helyi hírek

2007.09.20. 13:45

Út, pálya, net, medence

<p>Nagyvárad – Váradot, a Félixfürdőt, Diófást (Nucet) és több más települést is érintenek azok a tervezett beruházások, amelyekről csütörtökön tájékoztatott két miniszter, Winkler Gyula és Borbély László. <A href="http://video.erdon.ro/members.Opreblu/Winkler%20Gyula%20es%20Borbely%20Laszlo.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" width="10" border="0" widht="13" /></A></p>

Városi és megyei vezetőkkel egyeztetett csütörtökön Nagyváradon Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter, valamint Winkler Gyula informatikai és távközlési tárcavezető. A megbeszéléseket követő tájékoztatón Borbély számos nagy beruházás tervét ismertette. Három olyan projektről is megállapodtak, amelynek finanszírozásáról már régóta tárgyalások folytak. Így a Félixfördő infrastruktúrájának javítására 2,2 millió eurós támogatás érkezik, a nagyváradi körgyűrű építésének folytatására 9,5 millió jön, a Diófáson létesítendő sípályára pedig 8,3 millió várható. „Ezekből csak 2 százalékot kell állnia az adott településnek, mivel nyolcvan százalékot az EU alapok fedeznek, a maradékot pedig a központi költségvetés” – tette hozzá Borbély.

Azt is megemlítette, hogy összesenk 25 millió eurót kapnak a következő években a régió kisebb települései infrastruktúra fejlesztésre. Emellett a sportcsarnok építési akció mintájára úszómedence létesítési program indul. Országosan hetven medencét hoznak létre, ebből 10 nagyot (1000 néző befogadására alkalmasat), 20 közepeset (400 néző) és 40 kicsit (25X12 métereseket). A trevek egy hónap múlva lesznek készen, ekkor írják ki a versenytárgyalásokat az építésre. Borbély egyébként azt állítja, hogy az építkezések irama országos szinten 30 százalékkal nőtt (bár azt nem tudni, mihez képest), s ezzel Románia ilyen téren az első Európában. Nagyváradon a két miniszter a Magyarországgal való területi együttműködésről is tárgyalt. E kooperáció még a programok kidolgozásának szintjén áll, a dokumentációk novemberre készülnek el.

Ingyennet

IT-fejlesztési tervekről számolt be Winkler Gyula informatikai miniszter Váradon. Mint mondta, már régóta fut a Tudásalapú gazdaság nevű projekt, amelyben Bihar megyéből 11 település vesz részt. Ennek keretében a versenytárgyalás nyertese, a Romtelecom december 10-i határidővel vállalta, hogy informatizálja és internetkapcsolattal látja el a résztvevő települések polgármesteri hivatalait, könyvtárait, valamint vezető tanintézeteit, továbbá a köz számára is „netpontokat” létesít. Mindezt Biharban 88 ezer dollárból hozzák össze. Mindemellett Nagyváradon és Szentmártonban azt tervezik, hogy – a nemrégiben elindított kolozsvári projekt mintájára –, wireless internethozzáférési pontokat hoznak létre. Ehhez most keresik a helyszíneket.

Jelentkezzenek!

Nagyváradi tárgyalásaik után Winkler Gyula miniszter felhívta az érdekeltek figyelmét, hogy vegyenek részt a kínálkozó európai uniós támogatási programokban. Mintegy 300 millió euró hívható le a következő években, e-kormányzással, informatizálással, e-kereskedelemmel összefüggő programokra.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!