Világpremier: komolyzene és gyümölcsfaragás

Világpremier: komolyzene és gyümölcsfaragás
Rendhagyó Jubileumi Gálaműsor helyszíne lesz a Nagyváradi Állami Filharmónia díszterme október 13-án, szervezők és résztvevők hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.

Idén októberben lesz kerek tíz esztendeje annak, hogy Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész eseményeket, hangversenyeket, fesztiválokat szervez úgy Nagyváradon, mint Bihar megyében és külföldön. A Magyar Kultúra díjas zongoraművész egy különleges, világpremiernek mondható eseménnyel készül megünnepelni a jubileumot: a filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében a szolnoki Osztrovszki Ildikó zöldség- és gyümölcsfaragóval közösen lép fel. Ilyen eddig még nem volt – eddig ezt a két művészeti ágat senki nem ötvözte még, sem itt, sem másutt a világon, hangzott el.

Hamar eltelt

A sajtótájékoztató elején Meleg Vilmos, a filharmónia igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, s mondta el: célkitűzéseik között szerepel az, hogy lehetőséget nyújtsanak a fiatal tehetségeknek – vagy úgy, hogy a legelőnyösebb áron engedik át a termet, vagy pedig állandó, illetve alkalmi koncertlehetőséget biztosítanak azoknak, akik a filharmónia keretében szeretnének fellépni. A kerek évforduló számukra is tét, hiszen minden, ami a komolyzene népszerűsítését szolgálja és mindenki, aki ezt műveli, számukra is fontos – jelentette ki.

Thurzó Zoltán elmondta: tíz év folyamatos szervezést tud a háta mögött, az évek nagyon hamar elrepültek, több mint 350 eseményt szervezett ez idő alatt, mind Romániában, mind külföldön. A kerek évforduló megünneplésére két lehetősége volt: vagy meghívja azoknak az előadóknak a nagy részét, akikkel együttműködött, de akkor azok, akik kimaradtak volna, esetleg megsértődnek. A másik lehetőség pedig az volt, hogy egy rendhagyó előadást szervezzen, és ezt választotta.

Meglepetés

A szolnoki Osztrovszki Ildikóval véletlenül találkozott egy tárlaton, ahol utóbbinak a művei voltak kiállítva. Kevéssel később felhívta, s megkérdezte, mit szólnának egy közös produkcióhoz, a művésznő pedig elvállalta. „Tetszett az ötlet, de a megvalósítás egyáltalán nem könnyű, főleg az időbeosztás miatt”, mondta a zöldség- és gyümölcsfaragó művész, aki tavaly a németországi világverseny ezüstérmese lett. A gyümölcs- és zöldségfaragás ugyanis időigényes, tudtuk meg, ezúttal pedig mindannyiszor annyi ideje lesz, ameddig az adott zeneszám tart, hogy elkészüljön a dallam hangulatát, mondanivalóját tükröző mű. Az október 13-án, 19 órától kezdődő hetvenöt perces előadás során tizenhét mű hangzik majd el, ennyi idő „normális körülmények között” egy faragás elkészítésére elegendő, itt viszont ennél jóval több fog készülni. Egyebek mellett Strauss, Liszt, Beethoven, Chopin, Bartók művek hangzanak majd el, továbbá filmzenék is. A műsor hatvan százalékban slágerekből, negyven százalékban pedig kevésbé ismert művekből áll majd.

Amint a művésznő elmondta, vagy görögdinnyét, vagy kisebb méretű „Halloween-tököt” fog faragni, valamint céklából virágcsokrokat, de előre elkészített meglepetés is lesz, melyet az előadás közben fognak felfedni.

Az előadás ingyenes, viszont a meghívókat igényelni kell a filharmónia jegypénztáránál. Amennyiben maradnak meghívók, az előadás előtt is átvehetők, de a legvalószínűbbb, hogy mindegyik el fog kelni. Az esemény támogatója a Megyei Tanács.

Kivetítik

Mindegyik előadást két vetítés kíséri majd – az egyik az adott művel kapcsolatos általános tudnivalókat népszerűsíti majd, a másik pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a nézők közelről is figyelemmel kísérjék, hogy miként készül a mű által inspirált faragás. Különböző fényjátékok, s egyéb hangulati elemek teszik majd még egyedibbé az estet, lesznek gyertyafénynél előadott művek is. Végül pedig a közönség felmehet a színpadra, s közelről is megcsodálhatja az alkotásokat.

Neumann Andrea