Világhálós „Kapcsolatok”

A komputer lehet barátunk, de lehet ellenségünk is. Minden csak attól függ, miként használjuk fel. Akarjuk képezni magunkat, vagy csak szórakozásra használjuk. A komputer a világ „legokosabb”, de „legbutább” készüléke, annyi van benne, mennyit betáplálsz, és ha a fejlődéssel a lépést tartasz, akkor ezen, senki nem tud annyit segíteni, mint a Világhálós „Kapcsolatok”.

Az 1992-ben megalakult „CivitasAlapítvány a Polgári Társadalomért” fő célkitűzése a helyi polgári társadalom kialakulásának és fejlődésének elősegítése, a helyi és regionális fejlesztési törekvések támogatása. Fejlődésen azt a folyamatot érti, amely révén egy közösség tagjai és intézményei képessé válnak arra, hogy erőforrásokat mozgósítsanak életminőségük tartós javulása érdekében. Az alapítvány elsősorban Erdélyben, de országos, valamint dél-kelet- európai szinten is tevékenykedik.

 Rendkívül sokoldalú tevékenységének ez alkalommal egy olyan megnyilvánulásáról szólnék, ami főleg az ifjúságot érinti, a „Kapcsolatok – Jó tett helyébe, jót várj!” nevű rendezvény harmadik találkozójáról. Főtémája a Microsoftok világában történt legújabb változások ismertetése azon fiataloknak, akik ezen a területen szeretnék munkásságukat kifejteni.

A következő témájú előadásokat tartották:

A kolozsvári InJoy Alap – Szociális hálózatok és kolozsvárinak lenni jó. Bemutatta Simona Serban, a Kolozsvári Közösségi Alapítvány elnöke és Andrei Mutu, az I love Cluj képviselője.

www.ongcluj.ro című előadást bemutatta Ana Dobarta

Az „ONG Cluj” portál a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért Kolozsvári fiók pályázata, melyet a Kolozsvár Önkormányzata helyi költségvetéséből támogatott. Honnan indultak? Kolozs megyében rengeteg a non-profit szervezet, de nincs egy virtuális tér, ahol be lennének mutatva. Ez volt az a szükséglet,  amelyet érzékeltünk és ennek a megoldására készült el ez a portál. Itt a non-profit szervezeteknek együttesen lesz alkalmuk népszerűsíteni, hogy kik is ők, mivel foglalkoznak, biztosítva a kellő nyilvánosságot. A portál célkitűzései: Felépíteni egy kolozsvári virtuális non-profit közösséget, egy kompakt tér létrehozását. Más célkitűzések: Nyilvánosság Információforrás a körülöttük tevékenykedő non profit szervezetekről, az önkéntesség népszerűsítése, és a non-profit szervezetek támogatása. Információforrás a szervezetek számára.  Információ forrás a törvénykezés területén, aktív finanszírozások.

Ennek a portálnak a létrehozása a non-profit szervezetek közreműködésétől függ, mert csak akkor tudjuk népszerűsíteni Önt, mint szervezetet, ha információkhoz jutunk arról, hogy mivel foglalkozik. Tehát, ha egy eseményt szerveznek, pályázatot valósítanak meg, van egy hírük, kampányt indítanak, kiállnak egy nemes cél mellett, kérjük, értesítsenek az ongcluj@civitas.roEzt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, mondja Ana Bobăţă.

Ana Bobăţă a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért munkatársa elmondta: 2008-ban Bukarestben a Microsoft bemutatkozott, majd Kolozsváron és Temesváron fiókcéget létesített. Az ők felkérésére megrendezték „Microsoft eszközök, és ezek hatása a civil társadalomra” című előadás- sorozatot. A célközösség főleg fiatalokból tevődik össze, akik már eléggé jól tájékozódnak a Microsoftok világában. A képzésen több mint 20 fiatal vett részt.

Nem tartom tisztemnek az esemény részletes bemutatását, mert tulajdonképpen jelen kell lenni egy olyan előadáson, ahol gyakorlatban mutatják be azokat a gazdag lehetőségeket, melyek a világhálón fenn vannak, és ingyen letölthetők, ha az egyén, a civil szervezet tudja, milyen programot használjon.

A jelenlevő ifjak olyan információs anyaghoz juthattak hozzá, mely érdeklődési világukat még hatékonyabban, kinyitotta.

Azért is sorolom a címszavakat, mert a civil szervezet szándéka több erdélyi városba elvinni ezt az előadást. Az érdeklődő ifjúság, de a „bátrabb” idősebb nemzedék is figyelemmel követheti az eseményt, és világhálóról megtudhatja, mikor kerülhet elérhetőség távlatba.     

 „Hatékonyság az Office csomag által: Office eszközök (Outlook, MailMerge, OneNote), Office Live Web Apps, Windows Live Writer. Bemutatta: Dragos Madarasan Multimédia: Photo Gallery, Movie Maker, Photosynth, DeepZoomComposer, Expression Encoder”. Bemutatta: Cosmin Tataru.

 „Microsoft eszközök, és ezek hatása a civil társadalomra. Cloud & Data Hosting: BPOS/Office 365, WebMatrix, Web Platform Installer, Windows Live Services (Mesh, SkyDrive)”.

„Adatvédelem és biztonság: UAC, Parental Controls”. Bemutatta: Tudor Damian. „Technológiai adományokhoz való hozzáférés a TechSoup felület által”. Bemutatta: Cristian Valean

Workshop 1: Hatékonyság és kommunikáció az Office csomag segítségével. Moderátor: Dragos Madarasan.

Workshop 2: Adatvédelem és biztonság & Cloud/Hosting. Moderátorok: Tudor Damian & Cristian Valean. Hatékonyság és kommunikáció az Office csomag segítségével. Moderátor: Dragos Madarasan. Adatvédelem és biztonság & Cloud/Hosting. Moderátorok: Tudor Damian & Cristian Valean   

Workshop 3: Multimédia. Moderátor: Cosmin Tataru  Social Hack: Development (Windows Phone 7 és Visual Studio Lightswitch) Moderátor: Mihai Nadas  

Következtetésként elhangzott, hogy a nem kormányzati szervezetek sikere attól függ, hogyan tudják felhasználni a szoftvereket. Tudor Radu szerint a Microsoft felhasználóinak száma egy milliárd. Tulajdonképpen azt akarják, hogy az emberek örüljenek használatának. Vannak olyan személyek, akik nem használnak számítógépet.

 A mindennapi életben is a modern technológia felhasználása nagyon fontos. A civil szervezeteknek egyik nagy előnyét jelentheti, ha a modern technológiát megfelelő szinten használják. Figyelem be kell venni a technológiai újdonságokat.

A Civitas Alapítvány, a Microsoftok arra törekszik, hogy az emberek figyelmét a technológia felé irányítsa. Közösségi alapítvány, mellyel a várost szebbé tehetjük. I love Cluj egy szociális háló, melyen különböző programokat lehet tanulmányozni azzal a céllal, hogy Kolozsvárt, a modern lehetőségeket felhasználva, minél jobban megismertessék a világgal. Tevékenységükkel Kolozsvárnak színt adnak. Az emberek számára olyan események megközelítését teszik lehetővé, amit csak a világháló által megteremtett adottságok következtében lehet elérni.  

Az előadás-sorozat délelőtt 9 órakor kezdődött, és 45 perces ebédszünettel kora esti 18 óra után ért véget.

Bebizonyosodott az információ fontossága. Annak felhasználása életünk színesebbé válásával jár együtt. A tudás hatalom, mely az életed megkönnyebbítését segíti elő.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,