Világbajnokok (is) hajtanak a bajnoki nyitányon

Világbajnokok (is) hajtanak a bajnoki nyitányon
Jövő hét végén, május 13-15. között rendezik meg a Bihar megyei Cséffán a nemzetközi CAI–B minősitésű fogathajtóversenyt, ezzel kezdetét veszi a román nemzeti bajnokság. A versenyen hajtani fognak a világbajnok Lázár-fivérek is.

Nemzetközi versenyt tavaly szerveztek először Cséffán és a nemzetközi birák akkori értékeléseként, miszerint „Cséffa jól vizsgázott”, a település az idéntől megkapta a nemzetközi verseny-szervezés jogát. Ez azt is jelenti, hogy Cséffán keresztül Románia is bekerült a fogathajtás európai vérkeringésébe. Az idei megmérettetést is Nicolae Nistor, a bázis tulajdonosa, illetve főtámogató, valamint Rákóczi Lajos versenyigazgató szervezi, akik az idén a tavalyinál lényegesen nagyobb külföldi érdeklődésre számítanak, hiszen a 2011-es év világbajnoki év. A világbajnokságra készülőknek a lovakat nemzetközi versenyen kell minősiteniük és a jövő heti seregszemle erre kitűnő alkalom lehet. A versenyre eddig nyolc magyarországi, élmezőnyhöz tartozó fogat jelezte részvételét, de az osztrák és a lengyel válogatott is valószinüsithetően benevezik legjobbjaikat.

Világbajnoki fogatok

Az már szinte biztos, hogy a világbajnok Lázár-fivérek is fogatot küldenek, de a román válogatott tagjainak is fontos mérföldkő lesz Cséffa, miután a nemzeti bajnokságban való szereplés dönti el a vilagbajnoki csapat összeállitását. A tavalyi eredmények alapján az már biztosnak mondható, hogy Rákóczi Gergő és Pál Attila rajthoz áll a franciaorszagi Conty-ban, hiszen 2010-es eredményeik alapján ők voltak a legsikeresebbek. A csapat harmadik tagja az a fogathajtó lesz, aki Cséffán, Bethlenben és Karcfalván legeredményesebben szerepel. A jövő heti seregszemle pénteken 11órától a díjhajtással kezdődik, majd szombaton 10 órától rendezik a maraton, és végül vasárnap 11 órától az akadályhajtást. A versenyévad további programja, július 1-3.: Bethlen (Beszterce-Naszód); augusztus 5-7.: Karcfalva (Harghita); október 7-9.:Marosvásárhely (Maros).

Nemzetközi műsor

Rákóczi Gergő, Bihar megyei fogathajtó részt vesz a június 2-5. között megrendezendő vecsési versenyen, majd július 21. és 24. között a riesenbecki (Németország) versenypályán áll rajthoz, egy héttel később pedig, július 28-30. között a hollandiai Beeckbergen-ben méri össze tudását a Nyugat-Európa versenyzőivel, majd innen utazik az augusztus 24-28. között Conty-ban ( Farnciaország) lebonyolítandó világbajnokságra.

Egyébként tőlünk nyugatra már megkezdődtek a nemzetközi fogathajtóversenyek: az elmúlt hétvégén például nyolc ország 49 fogatának résztvételével Fábiánsebestyénben (Magyarország) rendeztek nemzetközi minősitésű versenyt, amelyen Rákóczi Gergő – egy hellyel megelőzve a magyar bajnokot – a díjhajtásban a harmadik lett, míg összetettben a 6. helyen végzett.

Címkék: , ,