Világörökségre pályáznak

Világörökségre pályáznak
Nagyvárad – Nagyvárad és Arad közösen pályázik az UNESCO-nál arra, hogy műemléképületeik a világörökség részét képezzék. A polgármester szerint a két város hasonló történelmi fejlődése indokolja a lépést.

Mihai Groza polgármester bejelentette: Nagyvárad és Arad közös pályázatot nyújtott be az UNESCO-hoz abból a célból, hogy a két megyeszékhely műemléképületei, történelmi és kulturális emlékhelyei is felkerüljenek az ENSZ tagszervezet világörökségeket tartalmazó listájára. A tandem jelentkezést az indokolta, hogy mindkét város Románia nyugati határszélén található, és a történelem folyamán, főleg az 1900-1914 közötti időszakban, viszonylag azonos fejlődésen mentek keresztül. Kedden máris Nagyváradra érkezett Bernd von Droste professzor, az UNESCO Világörökségi Központjának alapító igazgatója és Cristina Iamandi műépítész, hogy előzetes esélylátogatásba kezdjenek.

Reggel a várba látogattak ki, délután pedig a történelmi városközpontban tartottak terepszemlét. A keddi sajtótájékoztatón mindketten kihangsúlyozták: a város egyelőre nagyon távol áll attól, hogy akár egyetlen műemléképülete is felkerüljön a listára. “Ha egy 1-től 10-ig terjedő skála segítségével jellemezni kéne a helyzetet, Nagyvárad esélyei jelenleg a nulla közelében mozognak”, fogalmaztak. Hozzátették: mindenekelőtt szakemberekre és lakossági összefogásra van szükség ahhoz, hogy a világörökségi álom valamikor valósággá váljon.

Ciucur L. Antonius