„Világ kisebbségei egyesüljetek”

„Világ kisebbségei egyesüljetek”
Szatmár megye – Pénteken a Vécsey–házban, a X. Jakabffy Napok alkalmából tartották meg a Kisebbségvédelem a XX. és a XXI. században — Kisebbségi jogok a Népszövetségtől az Európai Unióig című tanácskozást.

Muzsnay Árpád, a rendezvény főszervezője megnyitó beszédében elmondta, hogy tizennyolc éve szerveznek Jakabffy–megemlékezéseket, ez idő alatt tíz tanácskozást szerveztek. A megnyitó résztvevői egy perc néma csenddel emlékeztek arra a négy előadóra, akik már nincsenek az élők sorában. A meghívott politikusok távolmaradása miatt ünnepi köszöntőt Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök mondott hangsúlyozva, hogy a római katolikus egyház vezetői nem politizálnak —, azt a híveikre hagyják — a papság minden emberhez küldetett, ilyen politikus volt Jakabffy is, aki minden magyar képviselt. A kisebbségi lét nem megbélyegzés, hiszen közelebb visz Jézushoz, aki azt mondta, hogy az árvákat, az özvegyeket és a betegeket én képviselem. Ne feledjük — hangsúlyozta a püspök —, igazságosság csak a pokolban létezik. A Földön szenvedés, a mennyországban pedig csak irgalmasság van. A kisebbségeknek küzdeniük kell az igazságukért, ám ezt szeretettel kell tenniük. A szeretetért néha le kell mondani az igazságról és ezt csak tárgyalások útján lehet megtenni.

Előadások

A nap folyamán a Kárpát–medence valamennyi magyarlakta térségből érkeztek előadók, akik a maguk szakterületének szemszögéből közelítették meg a kisebbségben élő magyarság időszerű problémáit.

Duray Miklós, felvidéki politikus, közíró arról beszélt, hogy mit hozott az Európai Unió a kisebbségi politikában. „Az EU–tagság óta, de az utóbbi húsz év során sem történt semmi változás a kisebbségi politikában. Ami kimutatható változás, az a belső lehetőségek függvényében történt. Csak ott sikerült az elmúlt tíz év során javítani a kisebbségek helyzetén, ahol a politikai helyzet erre lehetőséget adott, vagy ott ahol annak a tudatában, hogy az unió nem fog beleszólni az országok belügyeibe, még a belépés előtt sikerült megalkotni a kisebbségek számára kedvező törvényeket. Kevés ilyen törvény van, de azok sem alkalmazhatók, mert nem várt meglepetések adódnak, amelyekre senki sem számít. Pl. senki sem gondolt arra, hogy Szlovákiában és Ukrajnában ennyire ellenzik majd a kettős állampolgárságot. Az EU csak akkor szól bele a belügyekbe, ha valamit az emberi jogok megsértéseként tudunk feltüntetni. Véleményem szerint a nagy probléma az, hogy az unión belül nem jött létre és nem is kezdeményezett senki egyeztető fórumokat. Az EU jelenleg csak arra teremt lehetőséget, hogy valamit nemzetközivé tegyünk, de arra nem, hogy arra megoldást találjunk.”

Tóth Mihály, kijevi jogász arra a kérdésre keresett választ, hogy miként lehetne megőrizni a nemzeti önazonosságot. Ukrajnában nagy vitát kavart fel az egyszerű honosítás bevezetése. „Az újkori történelemben újszerű az, ami jelenleg Kárpátalján történik. Ukrajna egy Szovjet utódállam, amelyik a kommunizmusnak nem csak a szellemét, hanem a pátállam mentalitását is őrzi. Az ukránok kellene tudják, hogy mit jelent kisebbségben élni, hiszen őket is leigázta a szovjet hatalom, sajnos nincs meg bennük az az adottság, hogy hatékony párbeszédet tudjanak folytatni.