Vigyázzunk húsvásárláskor!

Vigyázzunk húsvásárláskor!
Az utóbbi hetek során harminc pénzbírságot szabott ki húsforgalmazóknak és -árusoknak a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság, összesen több mint 96 ezer lej értékben.

Egyúttal több mint hétszáz kilogramm húst ideiglenesen kivontak a forgalomból, amíg az érintett cégeknek sikerül eleget tenniük a törvényes előírásoknak. A legfőbb szabálytalanságok: nem kísérték figyelemmel és nem vezettek nyilvántartást a hűtőberendezések által biztosított hőmérsékletekről, nem tüntették fel címkén az áruval kapcsolatos információkat, nem említették meg az allergén komponenseket elég észrevehetően, nem fordították le az áruval kapcsolatos információkat, nem függesztették ki látható helyen az árakat.

A fogyasztóvédők azt ajánlják: a nem előre csomagolt hús esetében ellenőrizzük a termék színét, szagát állagát, illetve az állat-egészségügyi pecsétet. A forgalmazónak, illetve a kereskedőnek kötelessége optimális tárolási hőmérsékletet biztosítani, s a húst nem szabad más termékekkel egy helyen tárolni. Amennyiben előre csomagolt húst szeretnének vásárolni, ellenőrizzük, hogy a csomag nincs-e felfúvódva, megbomolva, illetve a címke rajta van-e. Ellenőrizzük a szavatosságot és azt is, hogy a címkén feltüntetett dátumon nem változtattak-e utólag, nem törölték-e le. Mindig kérjük a pénztári számlát, mert ha utólag panaszunk van, azzal tudjuk bizonyítani, hogy ott vásároltuk a terméket.

A Bihar megyeiek a 0259.431.817 telefonszámon értesíthetik a fogyasztóvédőket, vagy a Sucevei 4/a címen, illetve az országos hatóság honlapján, a www.anpc.gov.ro, címen található online űrlap segítségével.