Vigyázzanak, hova parkolnak!

Akt.:
Vigyázzanak, hova parkolnak!
Mint ahogy arról már lapunkban is beszámoltunk, Nagyváradon a tervek szerint február 1-jétől ismét elszállítják a közutakon szabálytalanul parkoló vagy állomásozó autókat.

Ez azt követően vált lehetségessé ismét, hogy a kormány elfogadta az erre vonatkozó eljárást szabályozó kormányhatározatot. Ennek értelmében a rendőr elrendelheti az autó elszállítását akkor, ha az tiltott helyen, hat méternél szűkebb közúton, kapubejáratok előtt, vagy felhajtón áll vagy parkol. Akkor is el lehet szállíttatni az autót, ha az a limitált idejű megállóhelyen nem a megengedett időintervallumban áll vagy parkol ott. A váradi önkormányzatnak három autóelszállító speciális járműve van, amelyek a Barcăului utca 2. szám alatti telepre fogják szállítani a szabálytalanul parkoló autókat. Az elszállítást mindig a közlekedésrendészek rendelik el.

Bírságok

Az autót nem lehet elszállítani, ha mentési, vagy más sürgősségi beavatkozás során használják, ha a járműben emberek vannak, vagy ha az elszállítási eljárás során megjelenik a helyszínen az autó tulajdonosa. Ez utóbbi esetben a 300 lejes büntetési tétel a felére csökken. A Barcăului utcai telepről bármikor ki lehet majd váltani az autót, a büntetés összege a 300 lej mellett óránként két lej, és ehhez hozzáadódik a KRESZ megsértése miatt kirótt büntetőpontok pénzértéke. Mivel a bruttó minimálbér emelése nyomán a büntetőpont értéke 125 lejről 145 lejre nő, és mivel szabálytalan parkolásért két vagy három büntetőpontot ró ki a rendőrség, ezért ez a bírság minimum 290 lej lesz, így 592 lej lesz a legkisebb bírság, amit egy elszállított autó tulajdonosának fizetnie kell! Az autótulajdonosnak akkor is ki kell fizetnie az elszállítási bírságot, ha fellebbez a rendőr döntése ellen. Ion Simon, a váradi önkormányzat parkolási osztályának a vezetője arra figyelmeztet, hogy az autót csak a törzskönyvben szereplő tulajdonos válthatja ki, ezért problémájuk lehet azoknak, akik autót vásároltak, de nem íratták át azt a saját nevükre. Fontos tudni továbbá, hogy mivel az említett kormányhatározat nem tesz említést róla, ezért nem lehet kerékbilincset tenni az autóra, illetve nem lehet elszállítani a lakóhelyi parkolóhelyet jogtalanul elfoglaló autókat. Ez utóbbi esetben bírságot rónak ki a kihágókra. Ennek a bírságnak az értéke 150 lej, de ha negyvennyolc órán belül kifizetik, akkor csak 75 lej.

Parkolási bérlet

Kapcsolódik a fentihez a nagyváradi polgármester hivatal híre, mely szerint immár online is ki lehet váltani a parkolási bérleteket, méghozzá a város hivatalos honlapján (oradea.ro) a „Plăți online” menüpontban. Ezen a módon a lakóhelyi parkolóhelyeken kívül az összes más típusú parkolóhelyre bérletet lehet váltani. A díjszabások a következők: a fizetéses, fehér felfestésű parkolóhelyek bérleti díja egy hónapra 70 lej, három hónapra 200 lej, hat hónapra 380 lej, egy évre 700 lej. A környéken lakók a fizetéses a parkolóhelyekért egy hónapra 20, három hónapra 60, hat hónapra 110, egy évre pedig 200 lejt kell fizessenek. A parkolóházban egy hónapra 70, három hónapra 200, hat hónapra 380, egy évre 700 lejért lehet parkolóhelyet bérelni, míg a környéken lakók ugyanott 40, 110, 210, vagy 400 lejt kell fizessenek annak függvényében, hogy mekkora időtartamra bérelnek parkolóhelyet. A rogériuszi parkolóházban egy hónapra 100, három hónapra 280, hat hónapra 550, egy évre pedig 1000 lejért lehet parkolóhelyet bérelni.

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .