Vigyázni kell a kánikulában

Illusztráció
Illusztráció
A Bihar Megyei Területi Munkafelügyelet közleményében azon intézkedésekre hívja fel a figyelmet, melyeket hőség esetén hozniuk kell a munkáltatóknak a munkavállalók védelme érdekében.

A 2000/99. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében bizonyos intézkedéseket kell hozni abban az esetben, ha a hőmérséklet meghaladja a 37 Celsius fokot, illetve a levegő nedvességtartalma túllépi a 80-as küszöbértéket. Például csökkenteni kell a fizikai tevékenységek intenzitását, biztosítani kell a munkahely szellőztetését, a dinamikus és statikus erőfeszítések váltakozását, bizonyos időközönként szünetet kell elrendelni árnyékos helyen. Ugyanakkor az alkalmazottak egészségének megóvása érdekében személyenként napi 2-4 liter ásványvizet, zuhanyzási lehetőséget és egyéni védőfelszerelést kell biztosítani.

Amennyiben a felsorolt feltételek nem garantálhatóak, és marad a kánikula legalább két egymást követő napon, a munkáltató, egyeztetve a szakszervezeti képviselőkkel, intézkedést hozhat a munkaidő lerövidítéséről, vagy átszervezéséről abban az értelemben, hogy délelőtt 11 óráig, illetve délután 17 óra után kelljen dolgozni. Emellett biztosítani kell az orvosi ellátást, az elsősegély nyújtást és a rosszul levő személyeknek a legközelebbi egészségügyi intézménybe való szállítását. A rendelkezések betartását a területi munkafelügyelőség ellenőrzi, és a bűncselekménynek számító kihágások megtapasztalása esetén 1500 lejtől 2500 lejig terjedő bírságot szabhat ki.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,