Videokamerákkal a tolvajok ellen

A Sonkolyoson épülő új via ferrata elejéhez az elmúlt héten már felszereltek egy kamerarendszert. Fotó: Cassio Montana Oradea - Facebook oldal
A Sonkolyoson épülő új via ferrata elejéhez az elmúlt héten már felszereltek egy kamerarendszert. Fotó: Cassio Montana Oradea - Facebook oldal
A révi via ferrata többszöri megrongálása ellen a legjobb megoldásnak továbbra is videokamerák felszerelését tartják. A módszer mellett döntött a Cassio Montana klub is: a Sonkolyoson épülő új via ferratát megelőzésképpen már most videokamerákkal látták el.

Az anyagi kár okozása mellett a via ferrata megrongálói a turisták testi épségére, akár életére is fenyegetést jelentenek, hiszen olyan biztonsági elemeket lopnak el, amelyek veszélyes szakaszokon segítenék a túrázót a biztonságos haladásban. Az ellopott fémkötelet minden esetben pótolják, ám ez hosszútávon egyáltalán nem megoldás, a hegyimentő szolgálat kötél-tartaléka sem kimeríthetetlen – mondta el megkeresésünkre Pintér István, a hegyimentő szolgálat vezetője. Mint sok mindennél, itt is a megelőzés lenne a legideálisabb, ehhez pedig a via ferratát térfigyelő kamerákkal kellene ellátni. Az elmúlt héten a Sonkolyoson épülő új via ferratahoz már felszereltek egy kamerarendszert, ebben az esetben könnyebb dolguk volt a kivitelezőknek, mivel az útvonal út mellett kezdődik, így az energiaellátás nem okoz problémát, az elektromos hálózat elérhető távolságban van. A révi via ferraták esetében azonban más energiaforrást kell találni, napelemes, cserélhető elemes megoldásban gondolkodnak – mondta el Pintér István.

Monitorizálni is kell

Továbbá nem elég a kamerákat megvásárolni, azokat egy arra szakosodott cég által monitorizálni is kell, összekapcsolni a révi rendőrséggel, ki kell menni a helyszínre, ha észlelik a tolvajlást. A mentőszolgálat a felszerelésben segítene, ám a felügyelést, karbantartást egy ezzel foglalkozó intézmény kellene végezze – mondta el a hegyimentő szolgálat vezetője. A problémát jelezték a helyi, illetve megyei tanácsnak is, ezek ugyanis olyan objektumok, amelyeket szerintük érdemes védeni, hiszen évente több ezer turistát vonzanak.

Pintér István elmondása szerint arra számítanak, hogy a szezon (április) kezdetétől a tolvajok nem merészkednek ki az útvonalakra, ugyanis ilyenkor a via ferratát többen látogatják, őrjárat is van. A szezon kezdetére ugyanakkor mindkét megrongált útvonal teljes egészében funkcionális lesz – tudtuk meg.

János Piroska