Ország-világ

2021.02.03. 19:31

Hátborzongató, hogy miért lesz egyre több kamasz öngyilkos

Sajnos a statisztika nem téved, az öngyilkos-hajlam egyre erősödik a tinik körében – a kutatók most megindokolták, mi állhat a jelenség mögött.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kutatási adatokból kiderült, hogy a lassan egy éve tartó világjárvány, a korlátozások és a személyes kapcsolatok hiánya súlyosan hat a kamaszkorú gyerekekre. A tavalyi év statisztikái szerint számos országban több kiskorú követett el öngyilkosságot, mint a korábbi években – és szakértők szerint ennek többek között az iskolabezárás az oka.

A Nevada-i Clark Megyében tavaly március óta a kamaszkori depresszióval és öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó szervezetek kiemelkedően magas számban kaptak jelzéseket öngyilkossági gondolatokról, önsebzésről, depresszióról, írja a The New York Times alapján a Ripost.

Ugyanebben a megyében decemberben összesen 18 kiskorú ölte meg magát, a legfiatalabb 9 éves volt. De nem csak itt, az egész USA-ban növekedett a tiniöngyilkosságok száma.

Nem csupán az Egyesült Államokban riasztó a helyzet: a japán egészségügyi minisztérium közleménye szerint a világjárvány kitörése óta 3.7 százalékkal növekedett a befejezett öngyilkosságok száma a szigetországban. A tavalyi évben ráadásul több nő és kiskorú gyermek vetett véget önkezűleg az életének, mint a korábbi évtizedekben. A tokiói, öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó központ szakembere szerint a gyerekek a jövőjük miatt is aggódnak. Akiko Mura úgy nyilatkozott a Japan Times-nak, hogy a kamaszok lába alól kicsúszott a talaj: míg a járvány előtt a barátaikkal oldották a stresszt, erre most nincs lehetőségük, ráadásul sokan otthon is feleslegesnek, akár tehernek érzik magukat.

Kamaszkorban nagyon fontos, hogy a kortársaikkal kapcsolódjanak, beszélgessenek, és sokan depresszióba zuhannak, amiért erre az iskolabezárások miatt korlátozottan van lehetőség.

A szakértők szerint fontos, hogy a szülők sokkal jobban odafigyeljenek a kamaszkorú gyerekeikre, mint a világjárvány előtt; így észrevehetik a figyelmeztető jeleket.

Üljenek le minél többször a gyerekekkel, ne várják meg, hogy a tinik kezdeményezzenek beszélgetést. Az öngyilkosság egyike előjele a szorongás, a fokozott drog- vagy alkoholfogyasztás, az önsebzés. Vészjelzés az is, ha a gyerek elvonul, nem keresi a barátai társaságát, nincs kedve semmihez. Azt is javasolják, hogy a szülők vegyenek komolyan minden olyan kijelentést, amit a kamaszkorú gyerekük egy lehetséges öngyilkosságról mond. Szükség esetén pedig kérjenek segítséget.

Magyarországon a vezetékes- és mobiltelefonról is ingyenesen hívható 116-123 telefonszámon a nap 24 órájában várják szakemberek a segélykérő hívásokat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!