hatósági vizsgálat

2020.04.21. 14:20

Balesetveszélyes fellépőket vontak ki a forgalomból

Összeroskadó lépcsők, sorjás élek – az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat húsz zsámoly, fellépő és létra közül nyolcról állapította meg, hogy használatuk sérülési kockázattal jár.

Az ITM akkreditált műszaki laboratóriuma összesen húsz termék mechanikai szilárdságát és felületi kidolgozását vizsgálta meg – tájékoztatatta az ITM kedden az MTI-t.

Az esetleges hiányosságok a fellépő vagy zsámoly töréséhez, összeroskadásához vezethetnek, a sorjás élek bőrsérülést okozhatnak, miközben e veszélyforrások minden igyekezet és körültekintés ellenére is rejtve maradhatnak a vásárláskor. A laborvizsgálat célja az volt, hogy a nem megfelelő termékeket a fogyasztóvédelem kiszűrje a forgalomból – írják a közleményben.

Hozzátették, a szakemberek nyolc olyan terméket találtak, amelyek használata sérülés kockázatával jár a felhasználók számára, ezek fele mindkét vizsgálati szempontból elbukott az ellenőrzésen. A biztonságot érintő legfőbb probléma, ha a fellépő használat közben eltörik. A gyenge anyag használatából adódó elégtelen mechanikai stabilitásra hét terméknél derült fény. Öt fémből készült terméknél nem fordítottak kellő gondot a megmunkáláskor keletkező élek eltávolítására.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben elmondta:

„A fogyasztóvédelmi hatóság minden nem biztonságos termék forgalomból kivonását elrendelte annak érdekében, hogy a problémás árucikkek lekerüljenek az üzletek polcairól.

Az innovációs tárca rendszeres fogyasztóvédelmi vizsgálataival, folyamatos jelenlétével elejét veszi annak, hogy a kockázatos termékek balesetet okozzanak az otthonainkban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában