Vidám volt a hangulat az RMDSZ székházában

Vidám volt a hangulat az RMDSZ székházában
Nagyvárad- Vasárnap este, ahogyan minden választás alkalmával, az RMDSZ váradi székházában most is nyomon követték az eredmények alakulását. A hangulat vidám és optimista volt az adatok tükrében.

A megyei ügyvezető elnökség (Szabó Ödön elnök, Szabó József, Sárközi Zoltán és Borsi Imre Lóránt alelnökök) és a nagyváradi RMDSZ-frakció számos tagjával (Ritli László Csongor frakcióvezető, a helyettese, Huszár István, s a már említett Szabó József és Sárközi Zoltán), körzeti választmányi tagokkal és vezetőkkel, valamint több olyan politikussal, akik valamilyen bukaresti intézményben dolgoznak (Cseke Attila és a már említett Szabó Ödön parlamenti képviselők, valamint Pásztor Sándor vízügyi államtitkár) egyaránt találkoztunk vasárnap esti ott tartózkodásunk ideje alatt a Sas-palotabeli székházban.

A hangulat az exit-poll eredmények ismertetését követően természetesen vidám volt és optimista, a különböző román televíziós hírcsatornák műsorait követve az egybegyűltek főleg azt találgatták, hogy végül meglesz-e a három mandátum vagy sem, hiszen az hamar egyértelművé vált, hogy az RMDSZ-es jelöltlistát vezető Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi európai parlamenti képviselők az elkövetkezendő öt esztendőben is folytatni fogják a munkájukat Brüsszelben.

Nem a megosztásra

A választás éjszakáján Szabó Ödön a következőket nyilatkozta az Erdély Online-nak. „Nyilván örülök annak, hogy minden egyes felmérés szerint az RMDSZ az öt százalékos választási küszöböt átlépte úgy, hogy időközben, mint mindannyian láthattuk, tapasztalhattuk, ez a kampány, illetve megmérettetés tulajdonképpen nem egy európai parlamenti választásról szólt, hanem az államfő választásnak volt a preambuluma, egy olyan választásnak, melyben a magyar közösség az elmúlt évek során folyamatosan alulreprezentálta magát. Azt gondolom, hogy a mostani egy olyan eredmény, amivel biztosítani tudjuk továbbra is azt a célt, amit magunk elé tűztünk ki, éspedig azt, hogy az Európai Parlamentben legyen magyar képviselet, hogy azokat a fontos kérdéseket, amiket mi európai témákká akarunk tenni- kisebbségi képviselet, nyelvi jogok, fejlesztéspolitika, műemlékvédelem és így tovább- megvalósíthassunk. Az eszközt ehhez megkaptunk. Úgy látszik, hogy 25 év után is a közösségünkben továbbra is megvan a konszenzus arról, hogy mindazon a helyeken, ahol rólunk döntenek, mi ott szeretnénk lenni. És én ezt szeretném megköszönni minden egyes olyan magyar embernek, aki részt vett a választási kampányban, részt vett a közösségünk mozgósításában, és elment egyáltalán szavazni, és bizalmat szavazott továbbra is a Szövetségünknek. Remélem, hogy minden egyes közösségi tagnak a továbbiakban is ezt a bizalmát meg fogjuk tudni szolgálni. Ugyanakkor annak is örülök, megmondom őszintén, hogy a külső vagy belső vagy sokféle megosztottságnak megint nem dőltek be az erdélyi, illetve bihari magyarok. Nagyon precízen és pontosan tudták, hogy ennek a közösségnek csakis úgy van ereje, ha mindig együtt marad, ha egységes és erős. Azt hiszem, hogy ez az üzenet azért megfogalmazódott, és ezt az üzenet szeretnénk ezután is közvetíteni”.

Ciucur Losonczi Antonius