Vidám tanévkezdés a Szacsvay Imre iskolában

Akt.:
Vidám tanévkezdés a Szacsvay Imre iskolában
Hétfőn a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában is becsengettek a kis- és nagydiákoknak, a színes tanévkezdés a különböző programoknak és a zenei aláfestésnek köszönhetően vidám hangulatban zajlott.

A Szacsvay Imre Általános Iskola egyszerre volt hagyományos és rendkívüli: maga az ünnepség hagyományos rend szerint zajlott, ám rendkívülinek számított, hogy a 2017/2018-as tanévet ezúttal három épületben kezdték meg az iskola tanulói. Az ünnepélyes tanévnyitó a Szaniszló (Mihai Eminescu) utcai iskolaépületben hétfőn 9 órakor vette kezdetét, ám emellett a Körös utcai épületben és biharpüspöki iskolaépületben megkezdték a tanévet. Utóbbi iskolaépületekben az ünnepélyes tanévnyitók a hét során különböző napokon lesznek: Biharpüspökiben kedd reggel 9 órától, a Körös utcai épületben pedig csütörtök reggel tartják meg az ünnepséget.

A hétfői ünnepi tanévnyitót a Himnusz után hagyományosan Petőfi Sándor Itt van az ősz, itt van újra című versével kezdték meg, amit Szallós Kinga ötödik osztályos diák adott elő, majd az első versszakot az egész iskola közösen szavalta el.

Ez a nap mindenkié

Pásztor Gabriella igazgatónő Szabó Magda versének gondolatát idézve elmondta, ez a nap mindenkié: az osztályközösségeké, az iskoláé, de várad magyar közösségé is, hiszen immár három épületben zajlik az iskola magyar nyelvű oktatása. A Körös utcai épületet az iskola húsz évre kapta meg az önkormányzattól, az iskola ezt egy infólaborral bővítette.

Az igazgatónő köszöntése után Papp Zoltán, az iskola egyik diákja Arany János Lisznyai Kálmánnak című versét szavalta el, majd Sele Tünde tanfelügyelő Liviu Pop tanügyminiszter és Bihar megye főtanfelügyelőjének, Alin Florin Novac-Iuhas üzeneteit közvetítette a diákoknak és azok szüleinek, amiben a sikeres nevelés és oktatás érdekében a diák-tanár-szülő hármasának együttműködésére hívták fel a figyelmet.

Kurucz Virág hetedik osztályos diák népdalt adott elő, majd Kecse Gabriella önkormányzati képviselő szólalt fel, kiemelve: mindenkinek komolyan kell vennie a rábízott feladatokat, egyben fejlődést és kitartást kívánva a diákoknak, a végzősöknek pedig azt, hogy olyan értékekkel gazdagodjanak, ami jó sorsban örömként, balsorsban pedig menedékként szolgál. Ezután Nemes-Nagy Tanulni kell című versével kívánt sikeres tanévet mindenkinek.

A közúti rendőrség részéről jelenlevő tiszt a gyerekek védelmének biztosítását emelte ki, illetve szintén sikeres tanévet kívánt

Japán iskolamodell

Az igazgatónő a továbbiakban elmondta: az idei tanévtől az iskolában a japán iskolamodellt vezetik be, vagyis a diákok maguk felelnek osztálytermeik tisztaságáról. Ennek két oka is van: egyrészt az iskolaépületek kibővülése miatt a takarítónők száma alacsonnyá vált, másrészt ezáltal is felelősségteljes felnőtteket szeretnének nevelni a diákokból. Tóth Eliza, aki szeptember elsejétől az iskola új aligazgatónője elmondta, a diákok számára lehetővé tették a jogaik és kötelezettségeikről való tájékozódást, illetve elmondta: a ferences rendi nővérek padokat és székeket adományoztak az iskolának.

Események

A tanév programjait tekintve elhangzott: az idén is lesz iskolanap Biharsályiban, ARACIP oktatási minőségellenőrzés várható, majd októberben az Erasmus-napon öt ország küldöttsége érkezik az iskolába. A tanévkezdés további hagyományos mozzanata a héliumos lufik elengedése volt, amit a 2. A osztályos tanulók élő zene kíséretében előadott néptánca követett.

Hagyományos mozzanata volt a tanévnyitónak az is, hogy a negyedik és harmadik osztály diákjai által alkotott kapu alatt bevonultak az iskola épületébe az öt elemi osztály tanulói, majd a hasonló, a nyolcadikosok és hetedikesek által alkotott kapu alatt vonultak be a gimnazista osztályok tanulói is, nem akármilyen zeneszámra: a Despacito ritmusai űzték el a vakáció vége miatt érzett bánatot.

János Piroska