Vidám költeményekkel a vers szeretetéért

Vidám költeményekkel a vers szeretetéért
Bihar megye – Harmadszor tartották meg Érmihályfalván a napokban a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei döntőjét, melyen hat település 41 I.-VIII. osztályos diákja állt a zsűri elé.

 

 

A református egyházközség diakóniai házának nagytermében Karászi Éva tanítónő köszöntötte a megjelenteket, mindjárt ismertetve, hogy a gyerekek három kategóriában állnak a zsűri elé, ám négyen jutnak majd tovább, mert az V.-VIII. osztályosok (mely kategória először szerepelt) közül két diáknak van erre lehetősége. Összesen 41 I.-VIII. osztályos diák készült a megyei döntőre, és érkezett Érmihályfalvára, a helyiek mellett Nagyváradról (Szacsvay, Bălcescu, Dacia, 16. és 11. számú iskolák), Paptamásiból, Belényesből, Szalontáról és Margittáról. A zsűrit Balázsné Kiss Csilla helyi református lelkész, Boros József és Szilágyi Éva tanárok, Szabó János, a Móka színjátszó csoport vezetője és Hajdú Géza színművész alkották, utóbbi mint a grémium elnöke.

 

Jól ki van találva

 

A szavalatok elhangzás után került sor a közös ebédre, majd míg a zsűri tanácskozott, a gyerekek és kísérőik kulturális műsort tekinthettek meg, melyben közreműködött a helyi iskola furulya- és citeracsoportja, illetve a Fürge Lábak néptánccsoport, majd vállalkozó szellemű gyerekek rövid néptáncoktatásban is részt vehettek. Az eredmények kihirdetése előtt Hajdú Géza értékelte az előzőleg hallottakat. Mint fogalmazott, jól ki van találva, hogy vidám versekkel szerettetik meg a gyerekekkel a költeményeket, amelyek által az ember gazdagabbá válik, és jól esett látni a sok tiszta tekintetű gyereket. A tanítónőknek, tanároknak is adott tanácsot: ügyeljenek a gyerekek beszédére, mert sok közöttük a beszédhibás, ugyanakkor a versek címét, szerzőjét is tisztán, érthetően el kell mondani.

 

Döntő Szatmáron

 

A díjazás során számos különdíj talált gazdára, de a felkészítők is kaptak figyelmességet. Az I.-II. osztályosok kategóriájában: 1. Krisztik Réka (Margitta), 2. Molnár Boróka (Érmihályfalva), 3. Guba Áron Máté (Nv., Szacsvay isk.); a III.-IV. osztályosoknál: 1.Kapallai Gergő (Nv., Szacsvay isk.), 2. Birinyi Erik (Nv., Dacia isk.), 3. Kocsis Alexa (Margitta); az V.-VIII. osztályosoknál: 1. Hendea Kincső és Borbély-Simon Csenge (mindketten Érmihályfalva), 2. Orosz Viktória (Érmihályfalva), 3. Wágner Áron (Nv., Bălcescu isk.) Az első helyezettek képviselhetik a 16 megye legjobbjait felvonultató mezőnyben Bihar megyét a szatmári Hám János Római Katolikus Iskolában sorra kerülő döntőben.

Rencz Csaba