Vidám hangulatú zenei utazás

Vidám hangulatú zenei utazás
Nagyvárad- Kedd délután a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében a debreceni Voce Vita együttes lépett fel a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében egy remek hangulatú koncert keretében.

 

A megjelenteket Pintér István köszöntötte a Partiumi Magyar Művelődési Céh nevében, majd egy kifejezetten jó hangulatú, vidám koncert következett a debreceni Voce Vita együttesnek köszönhetően, az egy óra elteltével néhányan csupán azt sajnálták, hogy a ráadás elmaradt. A formációt egyébként öt esztendővel ezelőtt alapították a Kodály Kórus tagjai közül néhányan azzal a céllal, hogy utazást tegyenek a könnyűzene világában a saját örömükre és a közönség szórakoztatására. Időközben a férfitagok kicserélődtek: két éve Benczédi Hunor (basszus), néhány hónapja pedig Kiss Huba (tenor)- mindketten a Nagyváradi Állami Filharmónia kórusának tagjai- csatlakozott Deményfalvi Ágneshez (szoprán) és Hovancsek Tündéhez (alt).

Ahogy mondani szokás, stílusosan kezdődött a kedd délutáni fellépés, hiszen a kvartett Ronda Polay: Gyere be és maradj egy kicsit (Come in and Stay Awhile) számával indított, majd egy Orbán György-szerzemény következett (O Mistress Mine), melynek alapját Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című darabjának szövegrészlete képezte. A Zenedoboz Giovanni Acciai átiratában csendült fel, melyet eredetileg egy francia férfikórus komponált és adott elő először 1956-ban. A hangulat ezután igencsak felpezsdült két dél-amerikai szerzeménynek betudhatóan: Astor Piazzola: La muerte del Angel műve ugyanis egy vérbeli argentin tangó, Carlos Jobim pedig egy híres brazil zeneszerző, tőle az One Nota Samba hangzott el.

Brit zenei világ

Irwing Berlin orosz származású, amerikai zeneszerzőtől két kompozició is felcsendült: a What’ll I Do (1923), valamint az Always (1925). George Gershwinnek köszönhetően a dzsessz muzsika is szerepelt a műsor repertoárján: a Someone To Watch Over Me-t ezúttal azonban nem Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Barbra Streisand vagy Sting szólaltatta meg, hanem a Voce Vita, nagynevű elődeihez méltó, szintén elismerést érdemlő módon. Természetesen a brit zenei világban való kalandozás sem maradhatott el. Sir Arthur Sullivan, a neves 19. századi angol zeneszerző emléke előtt The Long Day Closes (Egy hosszú nap vége) című művel tisztelegtek, majd a Can’t Buy Me Love, valamint a Here Comes the Sun következtek, melyeket a 20. században a Beatles tett hallhatatlanná. A hatvanas évek végén, ezekkel párhuzamosan az Egyesült Államokban megszületett a Dayton Ohio című melódia, melyet az a Randy Newman jegyzett, aki a Monk, a flúgos nyomozó című krimisorozat zenéjét is szerezte. A program utolsó harmadában sorrendben Victor Young: When I Fall In Love, Ben Oakland: Java Jive és Frederick Emil Ahhert: I Don’t Know Why című számainak tapsolhatott a közönség, az emelkedett hangulatra jellemző, hogy többen együtt énekeltek a formáció tagjaival. Az utolsó ének előtt még megjelent a Homokember (Pat Ballard: Mr. Sandman), a Voce Vota pedig Calvin Carter és James Hudson Good Night Sweet Heart című művével búcsúzott.

Ciucur Losonczi Antonius