Victor Pontát bízta meg kormányalakítással a román államfő

Victor Pontát bízta meg kormányalakítással a román államfő
Victor Ponta tisztségben lévő kormányfőt, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, a parlamenti választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) miniszterelnök-jelöltjét bízta meg kormányalakítással Traian Basescu államfő, miután konzultált a parlamenti pártok vezetőivel – közölte hétfőn a román elnöki hivatal.

 

A közlemény szerint a találkozón a parlamenti pártok részéről nem hangzott el más személyi javaslat, így Traian Basescu aláírta az elnöki rendeletet, amelyben megbízza Pontát a kormányalakítással.

Először fordult elő, hogy Traian Basescu nem személyesen jelentette be, hanem közleményben tudatta, kit jelöl miniszterelnöknek.

A jobboldalhoz közel álló államfő korábban éretlen, kétszínű politikusnak nevezte Victor Pontát, és egyértelműen utalt arra, hogy másodszor nem ad neki kormányalakítási megbízást. Mivel azonban az USL a választásokon megszerezte a parlamenti helyek kétharmadát, az egyértelmű választói felhatalmazással Basescu nem szállt szembe, és a pártszövetség jelöltjét kérte fel kormányalakításra.

A 40 éves, jogász végzettségű Victor Ponta Adrian Nastase korábbi szociáldemokrata miniszterelnök tanítványa és pártfogoltja, akit 2010-ben választottak meg a PSD elnökévé. Ponta a Romániában jobboldali pártnak számító Nemzeti Liberális Párttal (PNL) lépett szövetségre közös ellenfelük, Traian Basescu államfő ellen, megalakítva a Szociálliberális Szövetséget, amely mind a júniusi önkormányzati, mind a decemberi parlamenti választásokon egyértelmű győzelmet aratott.

Victor Pontának az alkotmány szerint tíz nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy összeállítsa a kabinet névsorát, bemutassa a kormány programját, majd bizalmat kérjen a parlamenttől. Ponta korábban jelezte, hogy reményei szerint az új kormány már a karácsonyi ünnepek előtt hivatalba lép.