Victor Ponta szerint román vagy lengyel lehet a következő NATO-főtitkár

Victor Ponta szerint román vagy lengyel lehet a következő NATO-főtitkár
Bukarest, 2013. április 30., kedd (MTI) – Victor Ponta román miniszterelnök azt valószínűsíti, hogy a következő NATO-főtitkár a frissen csatlakozott országok valamelyikéből kerül majd ki, ami szerinte “egyértelműen” Lengyelországot, vagy Romániát jelentheti – közölte kedden a Mediafax hírügynökség a politikus egy televíziós nyilatkozatát idézve.

Az Észak-atlanti Szövetség élére 2009-ben megválasztott dán Anders Fogh Rasmussen mandátuma jövő nyáron jár le. A román sajtóban korábban már felröppent egy olyan híresztelés, hogy Traian Basescu államfő – akinek elnöki mandátuma 2014 végén jár le – megpályázná a NATO-főtitkári tisztséget. “A román állam egyetlen intézménye sem javasolt ilyesmit” – reagált a híresztelésre az államfő szóvivője.

Victor Ponta miniszterelnök a B1 hírtelevíziónak adott interjújában elmondta: megkereste őt egy román politikus – nem Basescu -, aki támogatását kérte ahhoz, hogy megpályázza a NATO-főtitkári tisztséget.

“Bármiért is haragudtunk volna egymásra, támogatni fogom, ha egy románnak reális esélye lesz egy ilyen fontos tisztséget betölteni” – mondta Ponta. A műsorvezető kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy Mircea Geoana korábbi washingtoni nagykövetről, külügyminiszterről, szenátusi elnökről és államfőjelöltről van-e szó.

Közelmúltban tett amerikai látogatásáról hazatérve Geoana a jelöltségét firtató kérdésre annyit mondott a Mediafaxnak: azért lobbizott, hogy a főtitkári tisztséget a NATO-hoz újonnan csatlakozott országok valamelyike kapja meg 2014-ben. A hírügynökség felidézte, hogy Damon Wilson, az Egyesül Államok Atlanti Tanácsának ügyvezető alelnöke Twitter-oldalán “hiteles NATO főtitkár-jelöltnek” nevezte Mircea Geoanát.