Victor Ponta népszerűségét kihasználva gyűjt támogatókat a nacionalista Egységes Románia Párt

Victor Ponta
Victor Ponta
Egyes szociáldemokrata (PSD) vezetők nehezményezik, hogy a nacionalista Egységes Románia Párt (PRU) az ő képviselőjelöltjük, Victor Ponta volt kormányfő népszerűségét kihasználva gyűjt aláírásokat a parlamenti választásokon való induláshoz – írta csütörtökön az Adevarul című lap.

Az újság fotókat is közölt arról, hogy Bukarest utcáin a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő pártjának aktivistái olyan sátrakban gyűjtik a támogatók aláírásait, amelyeken egymás mellett látható Ponta fényképe, a PRU címere, és a “Pontát miniszterelnöknek” felirat.

Codrin Stefanescu, a PSD főtitkár-helyettese úgy vélte: ez csak Ponta beleegyezésével történhet, pedig szerinte a PRU szavazókat von el a szociáldemokratáktól. “Ponta ezt azzal indokolta, hogy csendben megerősít egy olyan pártot, amely hasznos lehet a PSD-nek a kormányzásban, de más vélemények szerint ezzel nem a párt, hanem saját érdekeit követi” – idézte Stefanescut az Adevarul.

Serban Nicolae PSD-szenátor azt üzente a PRU híveinek, hogy Ponta a szociáldemokraták jelöltje, és Pontát ne a PRU-nál, hanem a Gorj megyei képviselőjelöltek között keressék. Másfelől Liviu Dragnea, a PSD elnöke nem látott semmi kivetnivalót abban, hogy “a PSD politikusait más pártok is értékelik”, arról pedig, hogy kit javasolnak a szociáldemokraták miniszterelnöknek, csak a választások után hajlandó tárgyalni.

Mivel saját pártjában mellőzöttnek érezte magát, Victor Ponta korábban maga is azt lebegtette, hogy átigazol a PRU-ba, amely pártelnöki tisztséget ajánlott számára, de ez túl nagy kockázattal járt volna. Bár a közvélemény-kutatások szerint Ponta ismét az ország legnépszerűbb politikusa, kérdéses, hogy segítségével a PRU be tudna-e jutni a parlamentbe.

A decemberi választások célegyeneséhez érkezve Ponta látszólag békét kötött a PSD mostani elnökével, Liviu Dragneával, megígérték neki a Gorj megyei képviselői helyet, de semmilyen nyilvános kijelentésével nem határolódott el a népszerűségét kamatoztatni próbáló PRU-tól.

Ponta korábban éppenséggel azt fejtegette, hogy szerinte Romániának szüksége van egy “modern, szélsőségektől mentes” nacionalista pártra. A volt miniszterelnök elmondta: ő hozta annak idején Diaconut a PSD-be, és ő kérte meg, hogy távozzon a pártból, amikor “túltolta a magyar ügyet”, de továbbra is szívesen segíti ötletekkel.

A magyarellenességéről elhíresült politikus 2012-ben a PSD jelöltjeként jutott mandátumhoz, majd 2014-ben – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásként – kilépett a PSD-ből, és saját politikai alakulatot szervezett.

(MTI)