Vetélkedővel ünnepeltek a Szacsvayban

Vetélkedővel ünnepeltek a Szacsvayban
Nemzeti ünnepünk, 1848. március 15-e alkalmából szerveztek vetélkedőt a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában, amelyen több iskola diákja is részt vett.

 

A március 14-én megrendezett Zúg március elnevezésű 1848-49-es forradalom eseményeit feldolgozó történelmi vetélkedőn nyolc hetedik osztályosokból álló csapat mérte össze tudását. A vetélkedőnek immár több éves hagyománya van az iskolában, viszont, ahogy Soós Sándor igazgató is megjegyezte, ez az első év amikor Szacsvay Imre nevét viselheti a tanintézmény. „Ez külön örömmel tölt el minket”-tette hozzá. Csorba Cristian történelemtanár, a vetélkedő szervezője elmondta, hogy a Szacsvay iskola három csapatán kívül a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, az Ady Endre Elméleti Líceum, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola, valamint a 11-es és 16-os számú Általános Iskola egy-egy csapata vett részt a versenyen. A vetélkedő célja, hogy a gyerekek szórakozva, tanulva, a hősöket megismerve erősítsék magyarságtudatukat, nemzeti öntudatukat, valamint, hogy ha vetélkedő formájában is, de megünnepeljék március 15-ét. „A versenyt az iskola történelem katedrája indította el, majd később a magyar katedra is csatlakozott, így most együtt szervezzük meg minden évben a különböző feladatokat magába foglaló vetélkedőt. Pár éve az énektanárnő is részt vesz a rendezvényen: az iskola kórusával néhány 48-as dalt adnak elő.”-részletezte Csorba Cristian.

 

Feladatok

A változatos feladatokat magába foglaló verseny során a fiataloknak énekelni-szavalni, valamint egy korábban elkészített plakátot kellett bemutatni a zsűrinek. Ezen kívül fogalmazást írtak Szacsvay Imre naplójának utolsó bejegyzése címmel, és egy feladatlapot is kitöltöttek. Érdekes feladatnak bizonyult az interjú készítés is. Minden csapatból egy diák az újságíró, egy pedig egy híres személy (például Szacsvay Imre, Petőfi Sándor, Kossuth Lajos stb.) szerepét játszotta el. A diákok egy képzeletbeli 1849 májusában készült beszélgetést adtak elő. A vetélkedő fénypontja az 1848-49-es forradalomhoz köthető jelenet bemutatása volt. A jó hangulatú vetélkedő végén a négytagú zsűri: Samarjai Enikő magyartanárnő, Kapalai József nyugalmazott történelemtanár és a Pedagógiai Líceum két hallgatója kihirdette a nyerteseket. A résztvevő csapatok könyveket kaptak jutalmul.

 

Nagy Noémi