Vetélkedővel emlékeztek Micskén

Vetélkedővel emlékeztek Micskén
Bihar megye – A micskei Miskolczy Károly I.-VIII. osztályos iskolában a hagyományokhoz híven az idén is megemlékeztek a nemzeti ünnepről. A csapatok történelmi ismereteikből versenyeztek.

A diákok már napokkal az esemény előtt csapatokat hoztak létre, tagokat toboroztak, és nem utolsó sorban alaposan áttanulmányozták a szabadságharc részletes történelmi leírását. A hat csapat találó nevekkel szállt versenybe: Márciusi Ifjak, Forradalmárok, Lovagok, Vitézek, Honfoglalók és Görgey hívei. A csapatokban aktívan részt vettek a meghívott szülők, és egy-egy gimnazista diák is. Nyolc fordulón át kellett kitartóan küzdeniük, olykor fej-fej mellett haladva. A változatos feladatok között pontot gyűjthettek a bemutatkozásra, a találó névválasztásra, kokárda készítésére, versírásra, villámkérdésekre, népdal és néptánc előadására, csatajelenet megfestésére és egy ismeretlen, ’48-as témájú irodalmi szöveg párbeszéd formájában való folytatására.

Kokárda formájú torta

Az egyes csoportok évről évre észrevehetően tudatosan készülnek erre a vetélkedőre, idén végül Görgey hívei nyerték meg a csatát. A csoport tagjai: Oláh Rebeka (VII. osztály), Surdu József (VI.), Szabó Krisztina (V.), Varga Anita (IV.), Erdei Csongor és Zöld Máté (III.), illetve Sipos-Hodgyai Edit gimnazista, valamint Zöld Margit és Fehér Sándor szülők. A zsűri tagja volt Grimm András történész, Eke Tamás, a Magyar Honvédség tisztje, Halász Ilona tanítónő, Füzesi Laura és Erdei Sándor tanár, a vetélkedőt Hodgyai Edit igazgatónő moderálta. Mint minden évben, Pálfi Mária Magdolna a szülőbizottság képviseletében egy csodálatos és hatalmas, kokárda alakú tortával lepte meg a „forradalmár” közösséget. Az esemény végén minden csapat ajándékcsomagot és emléklapokat vehetett át. Nem maradhatott el a közös fénykép, valamint a gyermekek által kért táncház sem. Az ünnephez méltóan remek hangulatban zárult a nap.