Vetélkedők Szent Lászlóra emlékezve

Vetélkedők Szent Lászlóra emlékezve
A Magyar Polgári Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közös szervezésében Szent László királyra emlékező vetélkedőket tartottak Nagyváradon.

 

 

A rendezvénysorozat célja az volt, hogy közelebb hozzák a gyermekekhez Szent Lászlót és korát, hogy megszerettessék velük a magyar nemzet történelmét. „Nagyon fontos, hogy Nagyváradon már kisgyermek korban kialakuljon Szent László tisztelete, hiszen Váradot Szent László alapította, és mint városalapító nagy király minden váradi és minden magyar számára fontos emlékének életben tartása” – mondta a rendezvény fő szervezője, Nagy József Barna. Délelőtt a Lorántffy Központban kézműves foglalkozások zajlottak kisiskolások részvételével, akik gyöngyöt fűztek, mézeskalácsot sütöttek, csákükat készítettek stb. A helyszínen kiállításra kerültek azok a rajzok és más módon készített alkotások, amelyek a Szent László és városa, Nagyvárad, valamint Képek magyar nemzetünk történelméből című versenyre készültek.

 

Gazdag program

 

Számos szép és történelmi ismeretekről tanúságot tevő alkotás született. A rajzverseny győztesei, akik gyermekkönyveket, rajzkészletet kaptak ajándékba: első helyezést ért el I. helyezett Rázmán Attila Botond, második lett Marton Dorottya, míg a harmadik helyezett Kiss Dénes Botond lett. A két különdíjat Nagy Kincső és Kozma Péter Balázs kapta.Többen gipszből is készítettek Szent László ábrázolást. A legjobb három alkotást jutalmazták a szervezők: Bóné Dávid, Kozma Kincső, Jankó Szép Anna személyében. Ugyancsak a Lorántffy Központban került sor a Ki tud többet Szent László városáról, Nagyváradról? című vetélkedőre. Ezen a vetélkedőn általános iskolások és középiskolások vettek részt. Helytörténettel kapcsolatos írásbeli és szóbeli kérdésekre válaszoltak a diákok, akik – köszönhetően az őket felkészítő tanároknak – nagyon jól felkészültek a vetélkedőre, pontos válaszokat adtak a Szent Lászlóhoz kapcsolódó kérdésekre, valamint a helytörténetben is otthonosan mozogtak. A vetélkedők, kézműves foglalkozások, díjkiosztás után a szép tavaszi időben az udvaron tekinthették meg a résztvevők az Ezüst Sólyom Hagyományőrző csapat bemutatóját. A gyermekek, ifjak nagy lelkesedéssel fogadták a Szent László katonáinak is beillő hagyományőrzők bemutatóját.

 

Gála

 

Délután a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében megtartott gálaműsor keretében osztották ki a díjakat a legjobbaknak. A nagyváradi római katolikus bazilika Szent László kórusának műsora után Tőkés László EP-képviselő köszöntötte a megjelenteket, aki a vetélkedő célkitűzéséhez, Szent László király emlékének ápolásához kapcsolódva elmondta: „ha nem is akarnánk, de eszünkbe jut, hogy Szent László városában egy sikátornyi kis utca viseli a Sf. Ladisau nevet, aki Szent László király volna román fordításban. Szégyen ez a városnak, szégyene Romániának, hogy ilyesmi előfordulhat, mint ahogy Dózsa György sem Gheorghe Doja, de romániai utcák százainak a feliratán olvasható így, hogy Gheorghe Doja. Ez is eszembe jut akkor, amikor Nagy Barna munkatársamra nézek, aki éppen ezeknek az igazságtalanságoknak a kiküszöbölésén fáradozik az ifjú nemzedék soraiban. Hőseink emlékéért meg kell harcolnunk, ráadásul lovagiatlan ellenfelekkel és ellenségekkel találjuk szemben magunkat, amikor a lovagkirály emlékét őrizzük” – fogalmazott. A beszéd után Tőkés László nyújtotta át a díjakat a nyerteseknek, majd a Nagyváradi Asszonykórus és a Váradi Dalnokok léptek fel. A műsort a kárpátaljai Credo együttes zárta hangulatos, hazafias dalokból összeállított műsorűval. Az egész napos, Szent Lászlóra emlékező rendezvénysorozat a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

 

 

 

 

Eredmények

 

Az V-VIII. osztályos, háromfős csapatok között első lett Józsa Jennifer, Szabó Inngrid és Kohr Tímea; második helyezést ért el Sfet Ingrid, Varga Klaudia, Kimpán Norbert, harmadik lett: Szutor Alexandra, Kecskés Bettina, Simonca Andrea, A IX-XII. osztályosok között első lett Técsi Boglárka, Magyar János és Codoban Florin; második helyezést ért el Molnár Edina, Kovács Attila, Szabó Liza. Két különdíj is kiosztásra került: Kimpán Norbertnek és Codoban Florinnak.