Veszettség ellen oltják a rókákat

Akt.:
Szatmár megye – Tizenhat megyében, köztük Szatmár megyében is beoltják veszettség ellen a vadon élő rókákat , az állatok szájon át, az erdőben elhelyezett csaliadagok segítségével kapják meg az oltást.

A polgármesteri hivatalok és az állatorvosok az elmúlt napokban több településen betiltották a csorda kihajtását, és bármilyen állatnak a legelőre vagy a mezőre történő kiengedését, mivel a rókák veszettség elleni oltása miatt azok megmérgeződhetnek.

  • A csaliadagok kiszórása a május 1 és június 30. időszakban, az ország tizenhat megyéjében egyszerre történik — tudtuk meg Dorin Gheorghe Maurertől, Szatmár megye főállatorvosától. — A vadon élő rókák veszettség elleni beoltását európai program keretében végzik. A veszett állatok a háziállatok, sőt, akár az emberek egészségét is veszélyeztetheti. Az oltóanyagot tartalmazó kapszulákat a lakatlan területek fölött repülőgépből dobják ki, a települések és folyók mentén pedig kézzel helyezik el. A rókák beoltása azért fontos, mert a veszettséget 90 százalékban a rókák terjesztik tovább a háziállatokra, szárnyasokra és ezáltal az emberek is megbetegedhetnek.

    Az oltás folyamata

  • Maga az oltás a kapszula belsejében található, amikor a róka beleharap, a szájüregében elterjed a vakcina, ezáltal immúnissá válik a veszettségre — folytatja az állatorvos. — A megyei vadászegyesületek és az erdészeti hivatalok szakemberei segítenek a csalétkek elhelyezésében. Ők tudják pontosan, hogy hol vannak a rókalyukak. Egy vadászterületen körülbelül 150–200 róka található, legalábbis a felmérések szerint. Romániában ez az első nagyobb méretű rókaoltási kampány. Az országban az elmúlt években rendkívül elterjedt a veszettség.

    Hatékonyság

    — Az oltás hatékonyságát úgy mérik fel, hogy lelőnek néhány rókát azokon a területeken, ahol elhelyezték a kapszulákat. Aztán mintát küldenek a központi laboratóriumba. Nem veszélyes a kapszula az emberekre, ha viszont valaki rábukkan egy csalétekre, kesztyűvel fogja meg azt, és vigye el a település állatorvosi rendelőjébe. Erre kérik a lakosokat a szakértők. A háziállatokra jobban kell vigyázni. Tizennégy napig nem ajánlott legeltetni és a kutyákat is jobb, ha kerítés mögött tartjuk — figyelmeztet Maurer.

Az állattartó gazdák bár hasznosnak tartják a rókák veszettség elleni oltását, mégsem nézik jó szemmel azt, hogy a szarvasmarhák nem mehetnek ki a legelőre. Az állatok már nem maradnak nyugton az istállókban, megszokták a legelést, a gazdák pedig nem tudják biztosítani számukra a zöld takarmányt.

Címkék: ,