Veszélyeztetett gyermekek nevelői

Veszélyeztetett gyermekek nevelői
Szatmár megye – Szatmár megyében 305 hivatásos nevelőszülő 427 gyermeket nevel, akik közül 73 valamilyen fogyatékosággal él — tudtuk meg Bonea Mihaela osztályvezetőtől.

A Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság Corvinilor utcai intézményében működik a hivatásos nevelőszülők munkájának a koordinálásával foglalkozó ügyosztály. A hivatásos nevelőszülők (asistenti maternali) több árva vagy elhagyott gyermek nevelését vállalják. Amint azt Bonea Mihaela, a kiskorúak elleni erőszakkal foglalkozó szolgálat vezetőjétől megtudtuk, jelenleg 305 hivatásos nevelőszülő 427 gyermeket nevel (közülük 73 gyermek valamilyen fokú és fajtájú fogyatékossággal küzd). A 2007–es évben 62 gyermeket vettek állami gondozásba, 14 gyermek visszatért a biológiai családja kötelékébe, és 6 fiatalnak sikerült munkát vállalni.

Az ügyosztály feladatai

A hivatásos nevelőszülőkkel foglalkozó ügyosztály feladatai közé tartozik a nevelőszülők toborzása az érvényben lévő törvények szerint, a jelentkezők szakmai képzése és a már aktív munkatársak tevékenységének a felügyelete. Az ügyosztály feladatai közé tartozik a tanácsadás is, amelyel a nehéz körülmények között élő szülőknek és ezek gyermekeinek igyekszenek segítséget nyújtani. Azok a családok, amelyek állami gondozott gyermeket nevelnek, állandó kapcsolatban kell legyenk a gyermekvédelmi igazgatósággal. Legkevesebb 3 hónaponkét értékelik a hivatásos nevelőszülő által végzett munkát. A gyermek jogainak a tiszteletben tartását is ellenörzik, akkor is ha a veszélyeztetett gyermek a biológiai családjában él, de ugyanúgy ellenörzik a nevelőszülőt is ahová a gyermekeket elhelyezte a gyermekvédeli igazgatóság.

Karikás Enikő