Veszélyesek maradnak

Veszélyesek maradnak
Szatárnémeti – Dr. Molnár Zsolt állatorvos szerint az ivartalanított kóbor kutyák is rátámadhatnak az emberre, és betegségeket is hordozhatnak.

Nemrég a polgármesteri hivatalban közvitát tartottak a kóbor kutyák által okozott problémák megoldása végett. A vitán sajnos nem jelentek meg azok a személyek, akik félnek az utcán kóborló állatoktól. Pedig sokan vannak olyanok, akik féltik a gyermekeiket, félnek sötétedés után egyedül járni az utcán. Könnyű azoknak sajnálni az elaltatott kutyákat, aki állandóan autóval közlekednek, vannak azonban olyanok is, akik egészségesebben szeretnének élni, kocogni, vagy biciklizni a töltésen, azonban ezzel azt a kockázatot vállalják, hogy megkergeti őket egy kutyafalka. Nemrég Iasiban egy öreg nénit marcangoltak halálra a gazdátlan ebek. Sok állatvédő a kóbor kutyák ivartalanítása mellett érvel, mondván hogy ezáltal elvesztik agresszivitásukat. Dr. Molnár Zsolt állatorvos szerint az ivartalanított kutyák is veszélyesek lehetnek, ha egy kutya agresszív természetű volt, akkor az ivartalanítás után is az marad. A kóbor kutyák falkában bátrabban támadnak, és igaz ugyan, hogy az ivartalanítással a falkába verődés ösztöne gyengül, de a hideg és az éhezés miatt is csapatba verődhetnek, hogy akár falkában vadásszanak. A kutyák inkább a bizonytalanabb járású egyénekre támadnak, tehát a gyerekek és az idősek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek. Ha megvalósul a hivatal azon terve, hogy elkerítsék a kukákat, akkor a kutyák nehezebben fognak élelemhez jutni, az éhezés pedig agresszívvá teszi az állatokat. Ráadásul a kóbor kutyák betegségeket hordoznak. A veszettség elleni oltást évente meg kellene ismételni, amihez újra és újra be kellene fogni az állatokat, az ivartalanítás költségével együtt sok pénzt kellene áldozni a költségvetésből erre a célra.

Fejlesztenék a menhelyet

Tavaly december óta, mióta működésnek indult a szamosdarai kutyamenhely, láthatóan csökkent a kóborkutyák száma a Szatmárnémetiben, azonban még mindig találkozni magányosan kóborló jószágokkal, és falkákkal is a töltések környékén. Dohi Géza, a kutyamenhely igazgatója szerint ennek több oka is van. A város elhagyatott helyein, és a töltések között nehéz megfogni a kutyákat, amelyek folyamatosan szaporodnak, másrészt az emberek is utcára teszik az ebeket. A menhelyen dolgozó hat alkalmazottnak a kutyák befogásán kívül más feladatokat is el kell látnia, felvigyáz az állatokra, eteti őket, takarítja a ketreceket. Az igazgató már javasolta a hivatalban, hogy a rendőrséggel közös akciót szervezve fésüljék át a lakatlan területeket, így könnyebben be lehetne fogni a kutyákat. Az új kutyamenhely az eu-s szabványoknak megfelelően működik, ahol az állatok teljes ellátásáról és orvosi felügyeletéről is gondoskodnak, féregtelenítik, veszettség elleni védőoltást kap az állat. A szerződés szerint két hét urán el kellene altassák a kutyákat, de általában tovább tartják, várva hogy örökbe fogadják őket. Azonban sajnos nagyon kevesen viszik el az állatokat. Ha valaki szeretne őrökbe fogadni egy kutyát, de nincs lehetősége hazavinni, ellenben a telephelyen biztosítaná annak az ennivalóját, gyógyszeres kezelését, fenntartását, akkor vállalnák a hely biztosítását, ahol meglátogathatja, sétáltathatja kedvencét. A jövőben a menhely mellett szeretnének állatmegőrzőt is létrehozni, és iskolai csoportokat is fogadnának. Akik kutyát szeretnének örökbe fogadni, a 0735500155-ös telefonszámon érdeklődhetnek.

Pándi Annamária

Címkék: , ,